AKTUELNO

Predsednik SAD, Džo Bajden, ocenio je da odluka da se ukine obavezno nošenje maski, kakvu su doneli guverneri Teksasa i Misisipija, predstavlja "neandertalsko razmišljanje" jer broj mrtvih od covida-19 i dalje raste.

Na pitanje ima li poruku za Teksas i Misisipi, Bajden je novinarima rekao da "misli da je to velika greška".

"Gledajte, nadam se da su svi do sada shvatili da te maske čine razliku", rekao je.

Bajden je rekao da sve veća dostupnost vakcina pomaže u obuzdavanju pandemije, ali da je od ključne važnosti ostati na oprezu i nositi maske, prati ruke i održavati razmak.

"Poslednja stvar, poslednja stvar koja nam treba je neandertalsko razmišljanje 'sve je u redu, skinite maske'. Zaboravite to. Još je važno nositi maske", naveo je.

Guverner Misisipija Tejt Rivs je utvrdio da u toj saveznoj državi "više nemaju zdravstvenu krizu. "Želeo bih da se predsednik usredsredi na verovanje Amerikancima umesto na vređanje Amerikanaca", rekao je.

Teksaški guverner Greg Abot objavio je u utorak najšire ukidanje mera protiv koronavirusa od svih američkih država, rekavši da bi većina firmi mogla da se otvori u punom kapacitetu sledeće nedelje i da se ukida obaveza nošenja maski.

Izvršna naredba usledila je nakon što su mnoge američke države i veći gradovi, koji beleže nagli pad zaraza koronavirusom i hospitalizacija, počeli da ublažavaju ograničenja uspostavljena pre godinu dana.

"Vreme je da 100 posto otvorimo Teksas", rekao je Abot, republikanac koji je guverner u prvom mandatu. Dodao je da će naredba stupiti na snagu 10. marta.

#Džozef Bajden

#maske