AKTUELNO

Roditelji širom sveta juče su kontrolisali svoje mališane i njihov pristup društvenim mrežama.

Razlog za to nije bio nimalo naivan. Naime, Interpol je brojnim ministarstvima unutrašnjih poslova poslao upozorenje da je za 3. mart najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži TikTok.

To upozorenje stiglo je i do MUP-a Srbije i Republike Srpske, nakon čega je izdato saopštenje i apel roditeljima da odmah provere aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama. U tom saopštenju je navedeno da se taj poziv prvenstveno odnosio na lokalnu TikTok grupu u Rusiji, ali da je ipak u cilju prevencije bilo kakve negativne posledice potrebna maksimalna opreznost.

Kako prenose ruski mediji, nečiji bolestan izazov koji decu poziva na samoubistvo, srećom, nije "dao rezultate". Juče je samo na području Sankt Peterburga zabeležen jedan pokušaj suicida među decom, ali vlasti misle da konkretan slučaj nema nikakve veze sa bolesnim izazovom na društvenim mrežama, a istraga je u toku.

Mediji navode da je devojčica (13) završila u bolnici nakon što je sebi pokušala da oduzme život. Nije precizirano kako je devojčica pokušala da naudi sebi, ali ističu da je završila na ispiranju želudca.

Kako je sve počelo?

Proteklih dana sve više roditelja u Rusiji je od škola dobilo upozorenje da su se na TikTok-u pojavili snimci koji pozivaju decu na masovno samoubistvo 3. marta. U Moskvi je to saopštenje stiglo od nadležnih u Ministarstvu prosvete i nauke, koji su apelovali na sve roditelje da narednih dana prate ponašanje i kretanje svoje dece.

- Molimo vas da sa decom pričate o ovoj temi. Da im kažete da ih volite i da vam znače. Samo pažnjom i ljubavlju možemo da zaštitimo našu decu od onih koji žele da manipulišu njihovim osećanjima - stajalo je u saopštenjima.

Ruski mediji prenose da su se prvi sumnjivi snimci na ovoj društvenoj mreži pojavili 24. februara. Prema rečima Nikolaja Makarenka, zamenika šefa Savezne službe za nadzor komunikacija, do 22 časa 25. februara, sporni video je imao više od 430.000 pregleda, prenosi Bi-Bi-Si.

Vlasti su odmah reagovale i TikTok je počeo da blokira tu vrstu sadržaja na svojoj platformi.

Međutim, Irina Jarovaja, zamenica portparola Državne Dume je rekla da mere koje je preduzeo Roskomnadzor (Savezna služba za nadzor komunikacija, informacione tehnologije i masovnih medija) nisu bile dovoljne. Tražila je da se uđe u trag osobama koje su odgovorne za distribuciju snimaka koji pozivaju na masovno samoubistvo.

- Treba nam koordinisana akcija državnih službi, s obzirom na to da je distribucija sadržaja dobro planirana - istakla je Jarovaja.

Odmah su reagovali iz Tužilaštva i naredili istragu kako bi se preduzele sve mere i otkrili počinioci.

Iz TikToka je u međuvremenu stiglo saopštenje da su uklonili sporni sadržaj i da će nastaviti blagovremeno da prate i uklanjaju snimke koji krše pravila ove platforme i promovišu i podržavaju samoubistvo.

- Uklonili smo i nastavićemo da uklanjamo video snimke koji su povezani sa suicidom - saopštili su iz TikTok-a.

Istovremeno, blokirani su i haštagovi koji su se koristili prilikom distribucije takvog sadržaja, naglasili su iz kompanije.

Inače, krajem februara Roskomnadzor je, samo na društvenoj mreži TikTok otkrio, i blokirao više 400.000 video snimaka koji pozivaju na samoubistvo.

Deca i ranije stradala zbog "izazova"

Podsetimo, u pojedinim zemljama dolazilo je do zabrane pristupa TikToku korisnicima čija starost ne može da bude definitivno dokazana. Tome je, između ostalog, prethodila stravična smrt jedne devojčice iz Palerma, koja se krajem januara ugušila pošto je, po svoj prilici, učestvovala u jednoj od igri "izazova" na mrežama.

Devojčica je pronađena u kupatilu sa pojasom oko vrata zavezanim za radijator, hitno je prebačena u bolnicu, ali joj nije bilo spasa.

#Dete

#Samoubistvo

#tik tok