AKTUELNO

Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Ginsburg saopštio je da je Sputnjik V, vakcina protiv kovida 19 koju je razvio taj centar, pokazala isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama.

„Sputnjik V pokazao je isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama. U početku je bilo sumnji da bi vakcina mogla biti manje efikasna za ljude starije od 60 godina jer je njihov imuni sistem manje aktivan i može proizvesti slabiji imuni odgovor. Međutim, ništa se od toga nije potvrdilo i ovaj preparat dobro deluje i na ljude starosti 60, 70 i 80 godina „, rekao je Ginsburg za Jutjub kanal „Solovjov Live“.

Prema njegovim rečima, sve vakcinisane osobe pokazale su dobar imunološki odgovor i visoku podnošljivost vakcine, a njen efekat može trajati i preko dve godine, prenosi Tas s.

Masovna vakcinacija odraslog stanovništva protiv novog korona virusa u Rusiji započela 18. januara, a svi se mogu besplatno imunizovati sa jednom od dve registrovane vakcine, „Sputnjik V“ ili „EpiVakKorona“, navodi agencija.

#Rusija

#Sputnjik V