AKTUELNO

Amerika je ponovo na nogama. Svega 16 kilometara od mesta gde je ubijen Džordž Flojd, policija je pucala na mladića afroameričkog porekla.

On je, kako navodi Rojters, bio zaustavljen zbog prekršaja u vožnji, ali se ta intervencija polcije završila njegovom smrću. Momentalno su organizovani protesti ispred zgrade policije u Bruklinu, gde se tragedija i dogodila.

Foto: Tanjug AP/Evan Vucci

​Besni demonstranti sukobili su se s policijom, koja je bila primorana da upotrebi suzavce i gumene metke.

Demonstranti su uzvikivali "Pravda za Džordža Flojda" i oštetili su dva policijska vozila.

Mladić koji je ubijen identifikovan je kao Donti Rajt, a imao je svega 20 godina.

​U ranijem saopštenju policije je navedeno da je mladi Donti Rajt rutinski zaustavljen dok je upravljao automobilom, da je tokom provere ustanovljeno da je za njim raspisana poternica i da je on, nakon pokušaja hapšenja, seo u svoj automobil pokušavajući da ode s lica mesta, ali je jedan od policajaca pucao u njega.

​Mladić je ipak pobegao, ali je nedaleko od mesta incidenta udario u drugi automobil i preminuo, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug AP/Christian Monterrosa

Protesti zbog policijskog nasilja nad Afroamerikancima ne jenjavaju a vrhunac je bilo ubistvo Flojda, u Mineapolisu, koje se dogodilo 16 kilometara od ovog najnovijeg ubistva.

Flojd je praktično ugušen prilikom hapšenja, kada je policajac na njega kleknuo i kolenom ga ugušio. U toku je inače sudski postupak protiv policajca koji je brutalno ubio Flojda.