AKTUELNO

Američki policajac koji je patrolirao u blizini granice s Meksikom snimio je potresan susret s uplakanim dečakom kojeg je grupa migranata napustila na jugu Teksasa, nakon što su ilegalno prešli granicu.

- Možete li mi pomoći - zavapio je u suzama dok je usred pustinje prilazio patrolnom vozilu.

- Bio sam s grupom ljudi i oni su me ostavili i sada ne znam gde su - kazao je policajcu koji ga je pitao jesu li s njim mama ili tata.

- Nije niko. Bio sam s grupom koja je došla... Na kraju su me ostavili i došao sam ovde zamoliti za pomoć - odgovorio je dečak, prenosi Jutarnji list.

- Jesu li te ostavili i rekli ti da dođeš da tražiš pomoć? - upitao je policajac, na šta mu je dečak objasnio da je sam odlučio potražiti pomoć jer ne zna kuda ide i da ga je strah da ga neko ne otme.

Incident se navodno dogodio prošlog četvrtka istočno od grada Rio Grande.

Neimenovani dečak proveo je noć u pustinji pre nego što je susreo policajca.

Rekordni broj dece koja putuju sama prešao je granicu u martu. Taj priliv dogodio se u vreme kada je američki predsednik Džo Bajden maloletnike bez pratnje izuzeo iz odluke o hitnom proterivanju, koju je Donald Tramp doneo za vreme pandemije.

Više od 170.000 migranata uhapšeno je u martu nakon ilegalnog prelaska granice s Meksikom, a ovaj dečak samo je jedan od 19.000 dece koja su u tom mesecu bez pratnje prešla granicu.