AKTUELNO

Prva evropska zemlja pogođena epidemijom koronavirusa u martu 2020, nakon zatvaranja od tri meseca, delimičnog otvaranja tokom leta, ponovnih zatvaranja i podele zemlje na tri zone po težini zaraze, sa skoro 120.000 žrtava pandemije, od danas pokušava da se vrati u normalan život uz nadu da to "opuštanje" neće dovesti do novih zatvaranja.

Za 47 miliona Italijana koji žive u regionima koji su od danas u žutoj zoni otvara se novo poglavlje u kome, kako je rekao predsednik Višeg Instituta za zdravlje Silvio Bruzafero, građani ne smeju da zaborave oprez i postepeno otvaranje ka normalnom životu.

Građani će moći da ručaju i večeraju u restoranima koji su na otvorenom, moguće je kretanje među regionima i iz turističkih razloga. Nakon više od godinu dana se otvaraju pozorišta i bioskopi, a Italijani će se vratiti sportu, ali i plažama.

Ministar turizma Masimo Garavalja izjavio je za medije da će zaposleni u turizmu napokon moći da pripreme plaže za dolazak gostiju.

Jedini region koji ostaje u "crvenom režimu" jeste Sardinija koja je takođe bila i jedini region koji je po prvi put nakon početka pandemije postao bela zona iako za kratak vremenski period.

Južni regioni Bazilikate, Kalabrije, Pulje i Sicilije ostaju i dalje narandžasti kao i jedini severni region Vale da Aosta.

Premijer Mario Dragi je podvukao da je ovo otvaranje "racionalni rizik" i da je sada sve na Italijanima tj. njihovom ponašanju koje će dovesti do toga da se vrate zatvaranjima ili će ovo otvaranje napokon biti trajno.

Taj rizik se zasniva i na dobrim podacima koji pokazuju poboljšanje situacije. Naime, prošle sedmice obolelo je 59 ljudi na 100.000 stanovnika.

Pozorišta, bioskopi i muzeji

Nakon više od godinu dana Italijani će moći da se vrate u bioskopske sale, u pozorišta i u muzeje koji su povremeno, na vrlo kratko vreme bili jedini koji su bili otvoreni.

Svi spektakli na zatvorenom će imati limitirani broj posetilaca uz metar distance, maske ili bar dva metra distance bez maski na licu.

Škole i univerziteti

Đaci i studenti se napokon vraćaju u školu i na univerzitete kako u žutoj tako i u narandžastoj zoni.

Slična situacije je i u crvenoj zoni u kojoj će đaci do 14 godina moći da budu prisutni u školskim klupama, dok će polovina starijih moći u školu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Restorani i kafići

Italijani se napokon vraćaju restoranima i kafićima ukoliko imaju stolove na otvorenom. Svi ostali mogu da rade samo putem formule "za poneti". Tako će biti tokom celom meseca maja.

Od prvog juna bi trebalo i da restorani koji su u zatvorenom mogu da primaju goste samo za ručak dok za večeru i dalje ostaju zatvoreni.

Sport

Moguće je obavljati sportske aktivnosti na otvorenom dok će se od 1. juna napokon otvoriti teretane i svi sportski centri u zatvorenom koji su već skoro godinu dana zatvoreni.

Vlada traži od vlasnika teretana i sportskih centara da promene pravila te da osobe koje vežbaju mogu da budu udaljene najmanje metar od drugih koje u tom momentu ne vežbaju te dva metra od onih koje vežbaju.

Takođe je potrebno da se izbegava sport koji podrazumeva bliski kontakt.

Što se bazena tiče, biće otvoreni od 15. maja kao i organizovane plaže, banje i luna parkovi. Od jula će biti moguće organizovati sajmove.

Propusnica koja dozvoljava kretanje među regionima

Radi slobodnog kretanja među regionima potrebno je posedovati propusnicu na kojoj će pisati da se osoba vakcinisala, da poseduje negativni test na virus, te da je preležala kovid. Ko poseduje taj dokument, osim kretanja po celoj Italiji, moći će da slobodno prisustvuje i nekim događajima, kako kulturnim tako i sportskim koji će biti rezervisani samo za osobe sa ovom propusnicom.

Od 26. aprila je dozvoljeno slobodno kretanje među regionima koji se nalaze u žutoj zoni. Ova vrsta propusnice je slična evropskoj koja bi trebalo da bude na snazi od 1. juna i koja će omogućiti kretanje među zemljama Unije.

Na snazi i dalje ostaje policijski čas od 22 do 5 ujutru.

#Italija

#korona

#otvaranje