AKTUELNO

Osim poskupljenja cigareta, najavljeno je i podizanje cena energetskih pića.

Paklica cigareta za pušače u Saudijskoj Arabiji sada je duplo skuplja, pošto su vlasti u Rijadu uvele novi porez kako bi pomogle državnoj kasi da se izbori sa padom prihoda od prodaje nafte.

Foto: Pixabay.com

Takozvani "selektivni porez", koji je u nedelju stupio na snagu, podigao je cene cigareta za 100 odsto, na između 18 i 24 rijala (4,30 evra do 5,70 evra) po paklici, prenosi agencija Frans pres.

Cena energetskih pića je, takođe, duplirana, dok je cena bezalkoholnih pića porasla za 50 odsto.

Cigarete i gazirana pića su naročito popularna u Saudijskoj Arabiji, gde je alkohol zabranjen, ocenjuje AFP.

Pročitajte još: PUTNICI U ŠOKU: Avion hitno sleteo zbog RUPČAGE NA MOTORU!

Uvođenje novog poreza proizlazi iz sporazuma šest zemalja članica Saveta za zalivsku saradnju (GCC) i u skladu je s preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članice GCC-a dogovorile su takođe da će naredne godine uvesti porez na dodatnu vrednost od pet posto na određene kategorije proizvoda.

Od prošle godine, Saudijska Arabija sprovodi sveobuhvatan program socijalnih i ekonomskih reformi kako bi razvila industrijsku i investicionu bazu i pomogla malim i srednjim preduzećima.

Foto: Pink.rs

Cilj tih reformi je da se otvore nova radna mesta i smanji zavisnost zemlje o prihodima od nafte.

Zbog naglog pada naftnih prihoda, zvanični Rijad je 2015. godine zabeležio rekordan budžetski deficit od 98 milijardi dolara, te je bio prisiljen da smanji subvencije za gorivo i još neke robe. Takođe su odloženi veliki infrastrukturni projekti i obustavljena je isplata dodataka za zaposlene u državnom sektoru.

#Cigareta

#Saudijska Arabija

#poskupljenje

'