AKTUELNO

Američka vlada poručila je svojim građanima da napuste Indiju što je pre moguće jer se kriza u državi zbog korone pogoršava zapanjujućim tempom.

U putopisnom savetniku za nivo 4 - najvišem izdanju Stejt departmenta - građanima SAD je rečeno „da ne putuju u Indiju ili da odlaze čim to bude bezbedno“. Između Indije i SAD postoji 14 direktnih letova i drugih službi koje se povezuju kroz Evropu, saopštilo je odeljenje.

Indijske vlasti i bolnice se bore da se izbore sa neviđenim infekcijama i smrtnim slučajevima Covid. Zvanični podaci u četvrtak pokazuju da su novi slučajevi porasli za nevjerovatnih 379.257 tokom prethodna 24 sata, što je još jedan rekord, dok je izgubljeno 3.645 dodatnih života. Preko 204.800 ljudi je umrlo. Južnoazijska država sada ima najbrže rastući broj slučajeva na svetu sa 18,4 miliona potvrđenih slučajeva. Virus je zahvatio indijsko stanovništvo ozbiljnošću koja nije viđena u prvom talasu.

Masovne pogrebne lomače, redovi hitne pomoći ispred prenatrpanih bolnica i očajničke molbe na društvenim mrežama za kiseonikom podvlače koliko su nespremne indijske vlade i vlade država u borbi protiv najnovijeg talasa koronavirusa.

Tragedija koja se odigrava podstakla je neke od najvećih svetskih korporacija da organizuju pomoć. Amazon koristi svoj globalni lanac snabdevanja logistikom da prebaci 100 ICU ventilacionih jedinica iz SAD-a, a oprema će u Indiju stići u naredne dve nedelje. Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela rekao je da mu je "slomljeno srce" od te situacije, a tehnološki div koristi svoj glas, resurse i tehnologiju za pomoć u naporima za pomoć i kupovinu koncentratora kiseonika.

Dok hiljade lekara, medicinskih sestara i nemedicinskih profesionalaca rade danonoćno kako bi spasili ono što mogu pacijenti, ostatak sveta postavlja svoje mostove.

Australija je ranije ove nedelje zabranila sve letove iz Indije kako bi ublažila pritisak na nacionalni sistem uglavnom vraćenih stanovnika iz inostranstva u hotele u unutrašnjosti grada pod karantin, dok je Velika Britanija zabranila ulazak bilo kom posetiocu koji je bio u Indiji u prethodnih 10 dana. Britanski i irski državljani koji stižu u Englesku moraju u hotel u karantin.