AKTUELNO

Radi se o najvišem stepenui upozorenja koju američki Stejt Department izdaje svojim državljanima koji se nalaze u inostranstvu.

Indija je, podsetimo, danas zabeležila 379.257 novih slučajeva Covida-19 i 3.645 umrlih, objavilo je indijsko ministarstvo zdravstva. Najsmrtonosniji je to dan do sada zabeležen u nekoj zemlji pogođenoj pandemijom virusa SARS-CoV-2.

Američka ambasada upozorila je svoje državljane da "pristup svim tipovima lekarske zaštite postaje drastično ograničen". Radi se o najvišem stepenui upozorenja koju američki State Department izdaje svojim državljanima koji se nalaze u inostranstvu.

Ukupan broj umrlih od Covida-19 u sredu je i službeno prešao 200 hiljada, iako stručnjaci navode da bi pravi broj mogao biti puno veći. U upozorenju poslanom američkim državljanima stoji da ne putuju u Indiju, odnosno da ju napuste čim se otvori takva mogućnost.

- Američki državljani koji žele napustiti Indiju trebali bi iskoristiti prednost dostupnog komercijalnog prevoza - navodi se u upozorenju.

State Department navodi da je i nekim njihovim državljanima onemogućen ulazak u bolnice zbog nedostatka prostora.

Upozorenje State Departmenta stiže u trenutku kad je Bela kuća objavila da će SAD u Indiju preusmeriti sastojke potrebne za izradu vakcina AstraZenece, što bi trebalo omogućiti toj zemlji, teško pogođenoj pandemijom, da proizvede dodatnih 20 miliona doza vakcina.