AKTUELNO

Oko 228 miliona ljudi na svetu, mahom dece, u opasnosti su da se zaraze drugim bolestima jer su programi vakcinacije zaustavljeni zbog pandemije kovida-19.

U pedeset zemalja sveta se, primera radi, ne sprovodi vakcinacija protiv boginja, dečje paralize ili žute groznice, objavili su Svetska zdravstvena organizacija i UN fond za decu UNICEF.

Boginje su bile pretnja i pre pandemije koronavirusa, a sada, zbog kovida, milioni dece nisu dobili vakcinu protiv te vrlo zarazne bolesti.

"Pandemija je pogoršala od ranije lošu situaciju", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore. Posebno su pogođeni Kongo, Pakistan i Jemen.

Jedan od problema je i prekid u lancu snabdevanja, navodi RTL. UNICEF je prošle godine uspeo da distribuira samo 2, 01 milijardu vakcina u poređenju sa 2,29 milijardi u 2019. godini.

SZO i UNICEF su zbog toga pokrenuli novu inicijativu čiji je cilj da 90 posto svih maloletnika na svetu dobije vakcinu protiv boginja, zauški, rubeole, hepatitisa, tuberkuloze i dečje paralize.

To bi trebalo da sprečiti 50 miliona smrti do 2030. godine.

Ove dve UN-ove agencije pozvale su bogatije zemlje i farmaceutske kompanije da više ulože u istraživanje vakcina i finansiraju kampanje cepljenja stanovništva do kojeg se teško dopire.

#Vakcina

#deca

#pandemija