AKTUELNO

Grčka je od danas ponovo otvorila plaže, a muzeje sledeće nedelje. Zdravstvene vlasti su saopštile da epidemiološke mere poput fizičke distance i zaštitinih maski, koje su i obavezne za osoblje, i dalje ostaju na snazi na plažama, prenosi portal "Greek reporter".

Barovi na plaži neće smeti da puštaju muziku, što je mera koja važi i za restorane i kafiće koji su ponovo otvoreni od 3. maja, a medicinski eksperti objašnjavaju da je ona potrebna pošto su izveštaji ukazali na to da buka može doprineti širenju virusa.

Foto: Unsplash.com

U medijima se pojavila informacija da je potrebno da turisti pošalju SMS na broj 13033 sa kodom 6 za rezervaciju ležaljki na nekoj od uređenih plaža. Međutim javio se čitalac Kurira koji je objasnio da ova mera važi samo za grčke državljane , a ne za strance i da se očekuje njeno ukidanje od 14. maja kada će zvanično početi turistička sezona u ovoj zemlji.

Foto: Unsplash.com

Grčka je takođe najavila ponovno otvaranje muzeja, bioskopa na otvorenom i pozorišta kasnije ovog meseca.

Pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias rekao je u petak da će muzeji svoja vrata otvoriti 14. maja, sa zvaničnim početkom turističke sezone, a posetioci će morati da nose maske i da drže distancu, dok će u zatvorenim prostorima biti omogućeno prisustvo manjeg broja ljudi.

Foto: Unsplash.com

Bioskopi na otvorenom počinju sa radom 21. maja, a predstave na otvorenom kreću 28. maja. Osnovne škole otvaraju se 10. maja, a obdaništa 17. maja.

Od 15. maja, ponovo će biti dozvoljena putovanja između grčkih regiona, što se poklapa sa pokretanjem nove turističke sezone. Prošlog meseca ukinuta su ograničenja karantina za vakcinisane ili testirane putnike iz EU i jednog broja drugih zemalja, uključujući i Srbiju.