AKTUELNO

Između januara i aprila ove godine je otprilike 0,01 posto ljudi vakcinisanih sa obe doze cepiva obolelo od kovida-19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku efikasnost vakcina.

U izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentovani su takozvani slučajevi "proboja" virusa među 101 miliona revakcinisanih Amerikanaca.

- Iako se radi o visoko efikasnom vakcinama, slučajevi proboja su očekivani, posebno pre nego što imunitet u populaciji ne dosegne dovoljan nivo za dodatno smanjenje transmisije - kaže se u izveštaju.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. januara do 30. aprila, prenosi "Jutarnji list".

Dokumentovane su ukupno 10.262 zaraze dve nedelje ili više nakon vakcinacije i drugom dozom jednog od cepiva koje je odobrio CDC - Fajzera, Moderne i Džonson i Džonsona.

Prosečna dob tih pacijenata iznosila je 58 godina, a većinom, u 63 posto slučaja, radilo se o ženama.

Od ukupnog broja proboja, 706 slučajeva ili sedam posto obolelih je hospitalizovano, a 132 ili jedan posto umrlo je zbog razloga povezanih sa kovidom. Ostalo su bili blagi ili asimptomatski slučajevi koji su otkriveni rutinskim testiranjem.

To znači da je stopa hospitalizacija u ukupnom broju vakcinisanih ugrubo 0,0007 posto, a stopa smrtnosti 0,0001 posto.

Genomsko sekvencioniranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta virusa u slučajevima proboja bila britanska - B.1.1.7.

- Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je vakcinisanje sprečilo daleko nadmašuje slučajeve proboja - napisali su autori.

CDC ipak napominje kako je vrlo verovatno da slučajeva proboja ima više jer se osobe koje se vakcinišu obema dozama cepiva retko redovno testiraju.

#studija

#vakcinacija