AKTUELNO

Kraljica Elizabeta II će se 13. juna sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i njegovom suprugom Džil, saopštila je Bakingemska palata.

Potvrđeno je da će njeno veličanstvo ugostiti predsednika i prvu damu u dvorcu Vindzor, piše Dejli mejl.

Bajden će se sastati sa kraljicom nakon boravka u Kornvolu na samitu G7.

Samit počinje 11. juna i trajaće do 13. juna.

Kraljica ih sve nadživela

Od krunisanja 6. februara 1952. do danas, nakon punih 69 godina na tronu, aktuelna engleska kraljica prestigla je svoju čukun-čukun baku Viktoriju po dužini vladavine u Velikoj Britaniji. Štaviše, nadživela je praktično sve svoje savremenike.

Otkada je krunisana, susrela se sa svim američkim predsednicima od 1953. godine: i sa Trumanom (prethodno i sa Ruzveltom, kome je već bio prestao mandat), Dvajtom Ajzenhauerom, Džonom Kenedijem, Lindonom Džonsonom, Ričardom Niksonom, Džeraldom Fordom, Džimijem Karterom, Ronaldom Reganom, Džordžom Bušom starijim, Bilom Klintonom, Džordžom Bušom mlađim, Barakom Obamom i na kraju sa Donaldom Trampom.

Američkim liderima koje je nadživela i ispratila sa vlasti za petama su ruski odnosno sovjetski lideri.

Godinu dana nakon što je kraljica Elizabeta rođena, preminuo je Vladimir Lenjin, ali je ispratila i Jozefa Staljina, Nikitu Hrušova, Leonida Brežnjeva, Jurija Andropova, Konstantina Černjenka, Mihaila Gorbačova, Borisa Jeljcina, Vladimira Putina prvi put, Dmitrija Medvedeva, pa onda opet dočekala Putina.

#Džo Bajden

#Sastanak

#kraljica elizabeta