AKTUELNO

Suđenje El Čapu bilo je jedno od najpopularnijih suđenja do sada, a evo nekih najjezivijih detalja.

Tokom suđenja Hoakinu Guzmanu, poznatom pod nadimkom El Čapo, na videlo su izneti šokantni detalji o životu meksičkog narko-bosa.

Odluku da je El Čapo kriv po svih deset tačaka optužnice, uključujući trgovinu heroinim i kokainom, pranje novca i nelegalno posedovanje oružja, porota je donela jednoglasno.

Donosimo vam zastrašujuća i bizarna svedočenja, otkrivena tokom suđenja o njegovom životu na čelu kartela Sinaloa.

1. Visokotehnološka soba za ubistva

Jedan od El Čapovih plaćenih ubica u svojoj vili na granici SAD i Meksika imao je „sobu za ubijanje".

Edgar Galvan, koji je svedočio u januaru, ispričao je kako je u kući Antonia Marufa, zvanog Jaguar, postojala zvučno izolovana soba „kako ni jedan zvuk ne bi izašao napolje."

Kako bi se lakše oprali tragovi jezivih ubistava, soba je bila popločana belim pločicama sa odvodom na podu.

„Iz te kuće se ne izlazi", rekao je Galvan.

Galvan je rekao da je njegova uloga u kartelu bila da u SAD prokrijumčari oružje koje je Marufo koristio za „čišćenje" protivnika.

Galvan je tada živeo u meksičkom gradu El Pasu, a Marufo odmah preko granice u SAD-u.

Obojica su sada u zatvoru, optuženi za posedovanje oružja.

2. Silovanje devojčica El Čapu „produžavalo život"

Samo dva dana pre nego što se porota povukla da odluči o presudi, otpečaćeni su dokumenti sa svedočenjima kolumbijskog narko-bosa Aleksa Sifuentesa.

Sifuentes, koji za sebe tvrdi da je El Čapova „desna ruka", rekao je da je meksički narko-bos redovno drogirao i silovao devojčice koje je birao iz `kataloga`, objavio je Njujork Tajms. Neke od njih imale su samo 13 godina.

Tužioci kažu da je Sifuentes proveo sa El Čapom dve godine u meksičkim planinama, skrivajući se od vlasti.

„Tunel droge“ od SAD do Meksika

Tokom boravka u planinama, žena po imenu Komadre Maria redovno bi slala El Čapu fotografije devojaka, a oni i njegovi saradnici birali bi koga će im Maria poslati. Cena je bila 5.000 dolara.

El Čapo bi ih zatim drogirao „praškastom supstancom" i silovao. One najmlađe, El Čapo je nazivao „svojim vitaminima" govoreći da mu silovanja devojčica produžavaju „život".

Njegov advokat je negirao ove optužbe rekavši da su previše „nepouzdane" da bi ih sud prihvatio.

3. 100 miliona dolara za predsednika

Bombastična optužba izneta je tokom Sifuentesovog svedočenja pred sudom.

Sifuentes je rekao da je bivši meksički predsednik Enrike Penja Nijeto, koji je na čelu Meksika bio od 2012. do 2018. Godine, od El Čapa primio mito od 100 miliona dolara.

On tvrdi da je Penja Nijeto odmah nakon dolaska na vlast kontaktirao El Čapa tražeći 250 miliona dolara da zaustavi "lov" na šefa kartela. El Čapo mu je navodno ponudio 100 miliona dolara, što je predsednik i prihvatio.

4. Špijuniranje ljubavnica

El Čapo je svoju suprugu Emu Koronel, kao i žene sa kojima je imao afere špijunirao uz pomoć softvera Feksi-spaj.

Upravo ovaj softver kasnije je omogućio Ef-Bi-Aj-u da poruke koje im je on slao kasnije predstavi pred porotom.

Sa suprugom je u mnogim porukama razgovarao o deci. Ipak, i neke od ovih poruka otkrivaju pravog El Čapa.

U poruci poslatoj na dan kada su njegovi blizanci punili šest meseci, kako je objavio Njujork Dejli Njuz, El Čapo je napisao: „Naša (ćerka) je neustrašiva, daću joj AK-47 (kalašnjikov) da može da visi sa mnom".

El Čapove poruke Emi Koronel otkrivaju i kako je narko-bos pobegao tokom racije policijski snaga Meksika i SAD-a.

„Morao sam da bežim u tri popodne. Video sam ih kako lupaju na susedna vrata, ali sam uspeo da iskočim napolje," napisao je Guzman svojoj ženi tražeći joj da mu donese novu odeću, obuću i crnu boju za brkove.

Kristian Rodrigez, njegov saradnik, rekao je da je El Čapo pratio oko 50 osoba preko mobilnih telefona i kompjutera.

Kako Rodrigez kaže, El Čapo je često nakon razgovora sa ljubavnicama ostavljao njihove mikrofone uključenim, kako bi čuo šta o njemu pričaju, navodu Dejli Njuz.

Sa jednom od ljubavnica, Agustinom Kabanilas Akostom, El Čapo je razgovarao i o tovarima droge. Akosta mu je navodno pomagala u poslovanju, a on je njoj platio liposukciju.

Akosta je, međutim, bila svesna da je ljubavnik prisluškuje.

„Ja sam mnogo pametnija od njega", navodno je rekla svojim prijateljima.

5. Neprijatelje sahranjivao žive

Tokom najjezivijeg svedočenja, El Čapov bivši telohranitelj Isaiz Valdez Rios opisao je kako je video svog šefa kako brutalno prebija najmanje tri muškarca pre nego što bi ih upucao.

Opisao je kako su jednom Guzmanove ubice opkolile dva muškarca označena kao izdajice, nakon što su prešli iz kartela Sinaloa u rivalski Los Zetas kartel.

Nakon što ih je El Čapo tri sata brutalno udarao „bili su kao krpene lutke - kosti su im bile potpuno polomljene."

„Nisu mogli da se pomere. A Hoakin ih je i dalje udarao štapom i pištoljem", rekao je Valdez Rios.

`Izdajnici` su zatim odvezeni pred lomaču gde ih je El Čapo prokleo, pucao im u glave, i naredio svojim ljudima da ih bace u vatru.

Trećeg muškarca kog je sam upucao, Guzman je takođe mučio. Kada ga je Valdez Rios video, muškarcu je peglom košulja bila zalepljena za kožu. Imao je opektine po rukama, a noge su mu izgorele.

El Čapov telohranitelj na suđenju je rekao da je muškarac zatim danima bio zaključan u drvenoj šupi, a zatim vezanih očiju, nogu i ruku doveden na groblje gde ga je Guzman upucao.

Žrtva se i dalje borila za vazduh kada je bačena u jamu i živa zakopana, rekao je Valdez Rios.

6. Bekstvo iz zatvora

El Čapov saradnik Damazo Lopez otkrio je tokom suđenja detalje čuvenog El Čapovog bekstva iz meksičkog zatvora 2015. godine.

Kako je ispričao, plan bekstva je na tajnom sastanku 2014. godine El Čapovim saradnicima prenela njegova žena.

Njegovi sinovi kupili su imanje blizu zatvora i počeli sa kopanjem. Uz pomoć GPS uređaja koji je prokrijumčaren u zatvor, znali su gde je tačno ćelija njihovog oca.

Trebalo im je mesec dana da iskopaju 1,6 kilometara dug tunel. El Čapo se žalio da su radovi previše bučni i da može da čuje „buku" ispod ćelije.

Lopez je rekao da je beton ispod ćelije „bilo veoma teško probiti". El Čapo je ipak uspeo da pobegne u julu 2015., vozeći se kroz tunel na specijalno prilagođenom motoru.

7. Bekstvo i golotinja

Kada su meksički marinci upali u kuću u kojoj je El Čapo krio od vlasti 2014. godine, narko-bos u beg je krenuo potpuno go.

Njegova ljubavnica Lucero Gvadalupe Sančez Lopez pred sudom je rekla da su El Čapo i ona pobegli kroz tunel sakriven ispod kade. Tek nakon sat vremena provlačenja kroz blato, uspeli su da izađu na površinu, objavio je Njujork post.

El Čapo je uhapšen samo nekoliko dana kasnije - ponovo potpuno nag. Ovog puta uhvaćen je sa svojom suprugom.

8. Luksuzno oružje

Ekstravagantni životni stil El Čapa ogledao se i u njegovoj kolekciji oružja. Među najvrednijim komadima su pištolj sa monogramom optočen dijamantima i pozlaćena puška AK-47.

9. Smrtonosno rukovanje

Jedan od ključnih svedoka Hesus Zambada sudu je ispričao kako su ljudi u El Čapovoj blizi gubili život i zbog rukovanja.

Rodolfo Fuentes, brat vođe suparničkog klana, susreo se sa Guzmanom kako bi okončali rat između kartela i bandi.

„Kada je (Rodolfo) krenuo, Čapo mu je pružio ruku i rekao „Vidimo se kasnije,prijatelju". Rodolfo ga je samo ostavio da stoji tako sa ispruženom rukom", rekao je Zambada.

Fuentes i njegova žena ubijeni su ispred bioskopa ubrzo nakon ovog susreta.

10. Laž kao smrtni greh

El Čapo je jednom naredio i ubistvo svog rođaka koji ga je slagao, rekao je na sudu jedan od El Čapovih bliskih saradnika, Damazo Lopez Nunez.

Huan Guzman rekao je svom rođaku El Čapu da će ići na put, ali su ga poznanici ubrzo videli u parku u gradu.

„Moj prijatelj je pobesneo, zato što ga je slagao", rekao je Lopez Nunez.

El Čapo je navodno naredio da Huana ubiju za primer. Huanova sekretarica koja je bila sa njim u trenutku kada su ubice došle, takođe je ubijena.

Damazo Lopez, El Čapova ljubavnica koja kaže da je bila sa njim u trenutku kada su El Čapu javili da je Huan ubijen, kaže da je narko-bos rekao da će „od tada svako ko ga izda morati da umre".

„Bilo da su članovi porodice, bilo da su žene, umreće", rekla je Lopez."

11. 328 miliona linija kokaina

U uvodnoj reči, Adam Fels, pomoćnik tužioca, rekao je da je u samo četiri pošiljke El Čapo poslao „više od jedne linije kokaina za svaku osobu u Sjedinjenim Državama."

To je preko 328 miliona linija kokaina, rekao je tužilac.

Svedok Zambada je rekao da je 1994. godine El Čapo naredio da se brod koji je nosio 20 tona kokaina potopi kako ga ne bi uhvatile vlasti.

12.Trening sa bazukom

Tokom suđenja, Zambada je rekao i da je El Čapo jednom koristio bazuku da vežba gađanje - ovo je bila njegova zabava tokom porodičnog odmora 2005. godine.

13. „Štek" od 50 miliona za mito

Sinaloa kartel navodno je davao mito mnogim visoko pozicioniranim meksičkim političarima, kako bi mogli nesmetano da rade.

Zambada je rekao da su krijumčari imali 50 miliona dolara za „zaštitu" namenjenih sekretaru za javnu bezbednost Garsiu Luni, kako bi osigurali da policijske akcije predvode korumpirani policajci.

Zambada je naveo da je novac Luni nosio u koferima prepunim keša. Luna je negirao ove tvrdnje.

Kada je gradonačelnik Meksiko sitija Gabrijel Regino trebalo da preuzme mesto sekretara, El Čapo je i njega potplatio. Regina, koji danas radi kao profesor, takođe je odbacio optužbe.

14. „Narko-svetac" u sudu

Figurica Hesusa Malvedere, nazvanog narko-svetac, pojavila se na polici u sobi koju su koristili advokati odbrane, rekao je jedan od El Čapovih advokata Njujork Postu.

Melvedere važi za heroja sličnog Robin Hudu koji je, kako kaže legenda, početkom 20. veka krao od bogatih da bi davao novac siromašnima.

Oko 15 centimetara visoka statua prikazuje Melvederea kako sedi na ljubičastom tronu sa kesama novca.

15. Privatni zoo vrt

Miguel Angel Martinez, jedan od članova klana, rekao je na sudu da je El Čapo bio toliko bogat da je, pored brojnih nekretnina, imao i privatni zoo vrt.

U zoo vrtu izgrađenom početkom devedesetih, navodno je bilo lavova, tigrova i krokodila, a mali voz vozio je posetioce po imanju na kom je El Čapo imao kuću, bazen i teniske terene.

El Čapo je navodno imao i 10 miliona dolara vrednu kuću na plaži i jahtu koji je nazvao po sebi - Čapito.