AKTUELNO

Australija je poznata čudnim zverkama, a naučnici su sada pažnju usmerili na mravinjeg ježeva i njihovu "opremu".

Ovi sisari naime imaju čak četiri penisa i mogu istovremeno da ejakuliraju iz dva. I mogu da menjaju kad koji penis koriste.

"Otkrili smo da se ponašaju kao da imaju dva penisa spojena u jedan i mogu odvojeno da ih koriste", rekla je Sajens Alertu Džejn Fenelon, biolog sa Univerziteta u Melburnu.

Fenelon i njene kolege, koji su pročavali kratkokljune ješce otkrili su da ove životinje mogu da usmere krvotok na jednu ili drugu stranu penisa i tako kontrolišu koji će biti u erekciji.

Naučnicima još uvek nije jasno zašto životinje koriste "samo" dva penisa istovremeno ali pretpostavljaju da to ima veze sa ženkama.

"Menjanjem strana, naše ehidne mogu da ejakuliraju 10 puta bez neke veće pauze i tako oplode više ženki nego neki manje efikasni mužjak", naveli su naučnici u studiji i dodali još jednu "zanimljivost" - umesto da svaki spermotozoid radi sam za sebe, 100 spermotozoida koje izbace ješci rade zajednički na oplođavanju jajašca.

Torbari poput koala takođe imaju "multi" penise ali se njihovi samo račvaju na dva, što je korisno prilikom oplođavanja ženki sa dve materice. Ali to pravilo ne važi kod ženki ješsca čije su materice sličnije pticama i reptilima nego sisarima.

Sve ehidne imaju kloaku kroz koju prolaze i urin i izmet i jaja. Imaju odvojene "cevke" za svaku od ovih funkcija ali se one spajaju pri izlazu, objasnila je Fenelon i dodala da naučnici veruju da je penis kljunastog ježa dovoljno dug da može da dopre do mesta gde se materica "račva".

Jedina druga životinja koja ima sličan "alat" su neke vrste kornjača.

"Postoje neki dokazi da penis kod svih amniota (ptice, reptili i sisari) ima isto evolutivno poreklo i kljunari su deo slagalice koji nedostaje", rekla je Fenelon.

To ima smisla jer ješsci i kljunari imaju čudnu kombinaciju gena sisara, ptica i reptila. SA navodi i da su kljunari bili ti koji su utrli put sisarima pre nekih 187 miliona godina.

"Znamo da koriste penis samo za parenje, ne i za uriniranje", rekla je Fenelon listu Australijan geografik. "Pošto im nije potreban za uriniranje, onda može da bude 'raskošniji' jer ga koriste samo za parenje", dodala je ona.

Najveći deo vremena, ješci svoj "živopisni alat" drže sakriven u telu i tako ga čuvaju i drže čistim dok kopaju zemlju u potrazi za mravima i termitima.

Kao i mnoge druge australijske životinje i ove su ugrožene nestankom prirodnog habitata.