AKTUELNO

Tela 20 ilegalnih rudara pronađena su u blizini napuštenog rudnika zlata u Južnoj Africi jugozapadno od Johanesburga.

Policija je saopštila da istražuje uzrok smrti 20 muškaraca, za koje se sumnja da su ilegalni rudari, poznati pod nazivom „zama zamas“, čija su tela pronađena umotana u bele plastične kese i sa teškim opekotinama u starim oknima 200 kilometara jugozapadno od Johanesburga.

Prvih pet tela otkriveno je u ponedeljak, a još 15 u utorak, rekao je portparol policije, prenosi Gardijan.

Hiljade ''zama zamas'' - što na zulu jeziku znači oni koji iskušavaju sreću rade u ovoj zemlji, prema Južnoafričkoj komisiji za ljudska prava (SAHRC),a većina ih je u Johanesburgu, privrednom centru Južne Afrike, koji je izgrađen na nekim od najbogatijih nalazišta zlata na svetu.

Veći deo ilegalnog rudarstva vode velike kriminalne organizacije, a prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala iz 2018. godine procenjuje da to Južnu Afriku košta više od 753 miliona funti godišnje.

Procenjuje se da je više od 300 rudara koji neprijavljeni rade u ilegalnim rudnicima, umrlo između 2012. i 2015. godine od povreda i smrti od eksploziva, udisanja toksičnih isparenja, urušavanja rudarskih okna i nasilja bandi.