AKTUELNO

Tinejdžerka koja je poklonila svoju kosu humanitarnoj organizaciji koja pomaže bolesnima od raka, otkrila je godinu dana kasnije da i sama boluje od opake bolesti.

Tinejdžerka iz Engleske odlučila je da pokloni svoju kosu humanitarnoj organizaciji koja pomaže deci oboleloj od raka. Kijina kosa iskorišćena je za pravljene perika za onkološke bolesnike.

"Videla sam snimke i videla devojčice koje su dobile perike i ponovo imaju kosu. Lepo je što sam mogla da im vratim osmeh na lice", rekla je Kija BBC-u.

Godinu dana kasnije, Kiji je dijagnostifikovan rak. "Primetila sam kvržicu na vratu, pa onda još jednu. Kada su mi rekli da imam rak, otišla sam u školu na završne ispite. "Bilo je stresno ali sam ipak otišla u školu", rekla je Kija kojoj je dijagnostifikovan četvrti stadijum Hodžkinsovog limfoma.

Usledila je hemoterapija zbog koje je i sama ostala bez kose. "Kada sam opraka kosu, videla sam da mi je ispala puna šaka kose. Tada sam shvatila da gubim kosu i da mi je potrebna perika", rekla je ona.

Dvanaest meseci nakon što je poklonila svoju kosu organizaciji Mala princeza, fondaciji koja deci bolesnoj od raka obezbeđuje perik, Kija iz Lečestera je dobila svoju periku od iste organizacije.

Sada, ova devojka borac prikuplja novac za njih i druge fondacije uz pomoć poznatih. Do sada je prikupila 22.000 funti a nada se da će uspeti da skupi još. Pozvala je i druge da poklone svoju kosu u humanitarne svrhe. "Lepo je dati nekome kome je potrebna, umesto da se baci. To stvarno mnogo znači", rekla je Kija.

Kapiten reprezentacije Škotske i fudbaler Liverpula Endi Robertson poručio joj je da se nikada neće boriti sama. "Važno je da ostaneš snažna i nastaviš da se boriš. Nikada nećek kroz to prolaziti sama", rekao joj je on.

"Znamo da je ovo neverovatno težak period za Kiju i veoma smo joj zahvalni što misli na nas i podržava našu organizaciju, i pre i posle dijagnoze", rekla je Vendi Tarpli-Moris, osnivač Male princeze.