AKTUELNO

Preliminarni rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Francuskoj objavljeni su u nedelju ali za dvoje glavnih rivala – predsednika Emanuela Makrona i desničarke Marin Le Pen – trka se već sad završila katastrofalno.

Makronova centristička stranka Republika u pokretu (LREM), koja je prvi put učestvovala na regionalnim izborima jer nije postojala kad su prethodni održani 2015, odnela je prema projekcijama oko 10 odsto glasova, tek dovoljno da dobije kartu za drugi krug izbora 27. jula. I, kako navodi “Vašington post”, nije vodila ni u jednom od 12 kopnenih regiona.

Ni Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nije prošlo bolje – svega oko 19 odsto glasova, procena je Ipsosa.

Obe partije zaostale su za konzervativnom, centralno-desnom Republikanskom partijom, koja je osvojila oko 29 odsto glasova i vlada u sedam regiona. Nakon republikanaca i Okupljanja, na listi su se nanizali Socijalistička, Zelena partija, LREM i ultralevičarska Nepokorena Francuska

Dok je za Le Penino Nacionalno okupljanje bilo prognozirano da odnese pobedu u najmanje jednom regionu, za Makronovu partiju nije projektovana pobeda ni u jednom od kopnenih regiona.

“Demokratski šamar”

Jedna od Makronovih poslanica Aurora Berž opisala je slabe rezultate svoje partije "demokratskim šamarom u lice svih nas". Očekivalo se da Nacionalno okupljanje u prvoj rundi osvoji najmanje jedan od 14 regiona prvi put u istoriji. Ali, to se nije dogodilo.

“Dejli mejl” piše da je Makronova partija imala katastrofalnu prolaznost na ključnim regionalnim izborima, dok konzervativci tvrde da su “slomili vilicu” Nacionalnom okupljanju, čija se liderka nadala velikom uspehu pre nego što započne predsednička trka.

- Rezultati pokazuju da francuski glasači nisu većinski podržali ni Le Peninu partiju ni Makronovu – rekao je lider francuskih socijalista Olivije Fore.

Podrška Makronovoj stranci bila je posebno niska u regionu O de Frans.

Sa rekordno niskim odazivom glasača – manje od 35 odsto – Makron može bar da se uteši činjenicom da ni Le Pen nije prošla ništa bolje. Kad je izlaznost niska, to obično ide na ruku ekstremističkim partijama poput Nacionalnog okupljanja, ali ovog puta to se nije dogodilo.

Čak je i ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen na “Tviteru” ocenio da je rekordno niska izlaznost glasača “posebno zabrinjavajuća”.

“Građanska katastrofa”

Nacionalno okupljanje vodilo je nedelju u prvoj rundi regionalnih izbora na ključnom regionalnom frontu, ali je stranka prošla gore nego što su mnoge ankete mogle da predvide. Sa predsedničkom trkom udaljenom manje od godinu dana, predizborna istraživanja pokazala su da Le Penina partija vodi u čak šest od 12 kopnenih regiona.

Ipak, ankete u nedelju uveče pokazale su da desničarska partija jedva da vodi u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, oko Marselja, drugog najvećeg grada Francuske.

- Naši glasači nisu izašli – požalila se Le Pen u nedelju uveče i urgirala pristalice da se mobilizuju za drugu rundu izbora sledeće nedelje.

Ona je za loš rezultat okrivila malu izlaznost na izborima na kojima je apstiniralo 66 odsto glasača i opisala to kao “građansku katastrofu”. Okrivila je i vladinu vladinu neposobnost da narodu ulije veru u političke institucije.

- Hajde da budemo realni - izbore je obeležila brojna i istorijska apstinencija glasača od blizu 70 odsto zbog nepoverenja u izborni sistem, koji ostavlja glasačima utisak da ništa ne može da se promeni, da je sve oduzeto – rekla je Le Pen, koja se nije kandidovala za izbore, ali vodi kampanju.