AKTUELNO

Talibani su preuzeli danas kontrolu nad glavnim graničnim prelazom sa Tadžikistanom na severu Avganistana, kao i nad oblastima koje vode do Kunduza, glavnog grada na severoistoku zemlje, javili su lokalni zvaničnici.

Dva člana pokrajinskog saveta potvrdili su za agenciju Frans pres da je osvojen prelaz Šir Kan koji povezuje Avganistan sa ostatkom centralne Azije, a nalazi se na 50 kilometara severno od Kunduza.

Talibanski borci su juče nizu nedavnih uspeha priključili preuzimanje kontrole nad jednom ključnom oblašću u avganistanskoj severnoj pokrajini Kunduz i opkolili glavni grad te pokrajine, prenela je agencija AP.

Desetine okruga pale su pod vlast talibana od 1. maja, kada je poslednjih 2.500-3.500 američkih vojnika i 7.000 ; vojnika drugih zemalja NATO počelo povlačenje iz Avganistana. Iako situacija ukazuje na hitnost pregovora o okončavanju dugotrajnog rata u Avganistanu, toga zasad nema.

Talibanski lideri kažu da su spremni za pregovore, ali posmatrači kažu da taj pobunjenički pokret izgleda nastoji da postigne vojne dobitke u nadi da će ojačati svoju pregovaračku poziciju.

#Avganistan

#Talibani

#Tačikistan