AKTUELNO

Kompanija Boing napravila je fond od 500 miliona dolara za odštetu porodica 346 poginulih u nesrećama aviona Boing 737 Max, prenosi danas Glas Amerike.

Fond je deo dogovora sa američkim Sekretarijatom za pravosudje. Boing se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona Lajon era 2018. i Etiopijan erlajnsa 2019. isplatiti odštete.

Svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara i novac će dobiti čim se popuni neophodna papirologija, rekli su iz Boinga.

Ovaj fond je samo deo dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boing napravio sa Sekretarijatom za pravosudje, pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala sertifikate za bezbednost aviona.

Dogovor je omogućio Boingu da izbegne sudski postupak, ali ne i gradjanske parnice koje se nastavljaju.

Iako je sa većinom rodjaka žrtava Lajon era postignut dogovor, i dalje ima brojnih otvorenih pitanja u slučaju porodica Etiopijan erlanjs.

Sekretarijat za pravosudje je ranije saopštio da su zaposleni u Boingu sakrili informacije od nadležne Uprave za avijaciju (FAA) o manama motora aviona 737 Max.

Boing tvrdi da je preduzeo sve što može da popravi bezbednost aviona.

Pojedini predstavnici u Kongresu tražili su da FAA izda sertifikat novim avionima i da se sprovede nezavisna istraga o tome kako se u Boingu tretira bezbednost.

Model 737 Max bio je prizemljen 20 meseci posle dve fatalne nesreće. Ponovo su u pogonu pošto je FAA naredila da obnove softvere i naprave promene u obuci osoblja.

Boing je prošlog meseca platio 17 miliona dolara kazne FAA pošto je u avione instalirao softver koji prethodno nije odobren.

#Boing