AKTUELNO

Vekovima su Zemljani gledali u nebo i maštali o životu među zvezdama. Ali, dok ljudi tragaju za "malim zelenim", vrlo je moguće da i vanzemaljci gledaju nas.

Astronomi su u novom istraživanju pobrojali spisak obližnjih zvezdanih sistema odakle bi ljubopitivi "marsovci" mogli da posmatraju život na Zemlji.

Naučnici su identifikovali 1715 zvezdanih sistema u našem kosmičkom "kvartu" odakle su vanzemaljci mogli da otkriju Zemlju poslednjih 5000 godina, tako što su pratili njen "tranzit" pored sunca.

Među onima koji su odlično pozicionirani da prate kretanje Zemlje je 46 zvezdanih sistema koji su dovoljno blizu da njihove planete mogu da presretnu jasan signal ljudskog postojanja - radio i TV koji su počeli sa emitovanjem pre oko 100 godina.

Istraživači procenjuju da je 29 potencijalno naseljivih planeta takođe postavljeno tako da može da vidi tranzit Zemlje i čuje radijska i TV emitovanja. E sad, da li će ti programi podstaći vanzemaljce da nas kontaktiraju je druga stvar.

Proučavajući podatke dobijene svemirskim teleskopom Gaja o položaju i kretanjima nama bliskih zvezda, Lisa Kalteneger, profesor astronomije i direktor Karl Sagan instituta u Njujorku je sa svojim timom otkrila iz kojih nama bliskih zvezdanih sistema bi se Zemlja mogla videti na isti način na koji naši astronomi traže nove svetove u svemiru.

"Zapitali smo se za koga bismo mi bili vanzemaljci. Postoji na nebu tanka srebrna linija gde drugi zvezdani sistemi imaju kosmički prvi red da gledaju našu Zemlju kao tranzitnu planetu", rekla je ona.

Trenutno se 1402 zvezde nalaze u poziciji da se iz njihovih sistema može videti Zemlja kako prolazi ispred Sunca.

Otkriveno je i da je 313 zvezda već imalo tu priliku kao i da će još njih 319 tek imati priliku da videti isto, naravno pod uslovom da u tim sistemima ima nekog ko upravlja sličnom ili tehnologijom naprednijom od naše.

Astronomi su otkrili hiljade planeta izvan našeg solarnog sistema. Oko 70 posto tih planeta primećeno je kada one prođu ispred svoje zvezde-domačina i blokiraju vidik teleskopima.

Naučnici su sada iskoristili to znanje da vide kojim bi zvezdama i planetama mi bili "vanzemaljci" i sastavili su katalog bližih i nešto daljih svetova gde bi mogao da postoji neki oblik vanzemaljskog života i taj oblik bi mogao da registruje Zemljin tranzit.

Procenjuje se da se u takozvanoj zlatnoj zoni oko tih 1715 zvezda nalazi više od 500 stenovitih svetova na kojima bi život, onako kako ga mi shvatamo, mogao biti moguć.

Među najboljim potencijalnim kandidatima je zvezda Ros 123, crveni patuljak u sazvežđu Device koji je udaljen 11 svetlosnih godina od Zemlje, planete oko Tegarden zvezde koja je udaljena 12,5 svetlosnih godina i Trapist-1 zvezde udaljene 45 svetlosnih godina.

Izveštaj astonoma objavljen je u listu Nature uoči objavljivanja vrlo iščekivanog izveštaja američke vlade o neidentifikovanim letećim objektima.