AKTUELNO

Kineski istraživači otkrili su fosil lobanje koja bi mogla da pripada potpuno novoj vrsti čoveka.

Tim naučnika tvrdi da je to naš najbliži evolutivni srodnik među mnogim drugim vrstama.

Istraživači su objavili da je fosilizovana lobanja, stara najmanje 146.000 godina, ležala skrivena u napuštenom bunaru u Kini 88 godina gde ju je 1933.godine ostavio radnik koji ju je otkrio na gradilištu tokom japanske okupacije, piše BBC.

Istraživači su novu vrstu nazvali Homo longi, koji je dobio i nadimak ''Čovek zmaj'' po području oko reke Long (Zmaj) na severoistoku Kine gde je i otkrivena, a njena analiza objavljena je u tri rada u časopisu The Innovation.

Jedan od vodećih britanskih stručnjaka za evoluciju čoveka, profesor Kristofer Stringer paleoantropolog iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i koautor dva od tri rada o Čoveku zmaju, bio je član ovog istraživačkog tima i on smatra, da je što se tiče fosila u poslednjih milion godina, ovo jedan od najvažnijih koji su do sada otkriveni.

-Pronašli smo našu davno izgubljenu sestrinsku lozu, smatra i Sijun Ni, koautor studija i paleoantropolog pri Kineskoj akademiji nauka.

Istraživači tvrde da je lobanja pripadala Homo longiju, prilično visokoj odrasloj osobi. Tvrde da je imao ravne obraze i široka usta. Sa lobanje nedostaje donja vilica, ali istraživači na osnovu gornje vilice Čoveka zmaja i drugih fosilizovanih ljudskih lobanja zaključuju da nije imao izraženu bradu.

Naučnici smatraju i da mu je mozak bio oko sedam odsto veći od mozga današnjih ljudi.

Naučnici veruju da je čovekov predak bio jake fizičke snage, ali se malo zna o tome kako je živeo, jer je njegova lobanja uklonjena sa mesta na kojem je pronađena,a to znači da trenutno ne postoji arheološki kontekst, poput kamenog oruđa ili drugih elemenata kulture kojoj je pripadao.

Sijun Ni veruje da će se rasprave na ovu temu nastaviti i smatra da je to dobro jer baš zbog toga što se naučnici ne slažu nauka napreduje.