AKTUELNO

Austrijska i evropska javnost i dalje je šokirana brutalnim ubistvom devojčice L. V. (13), čije telo je pronađeno naslonjeno o drvo u Beču. Sumnja se da je devojčicu ubila grupa migranata, nakon što ju je drogirala i silovala.

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su umešane u ovaj zločin, a nije isključeno da će biti još hapšenja. Za sada se zna da su privedena dvojica državljana Avganistana starosti 16 i 18 godina. Sinoć je uhapšen treći osumnjičeni, ali više detalja nije saopšteno.

Devojčica, čije telo je pronađeno u subotu u 7 sati ujutru, živela je sa roditeljima u Donjoj Austriji, ali je kobnog dana došla do Beča. Kako njeni roditelji M. P. (40) i H. V. (39), kažu, cela porodica je nekad živela u Beču pre nego što su se preselili.

Kada je svekrva obolela od raka 2009, stalno smo putovali u Beč. Onda smo se tamo i preselili. Naš stan je bio na svega 500 metara od mesta gde je nađeno telo moje ćerke - kaže majka za Heute.

Ona i suprug rade u zdravstvu, a kaže da su decu odgajali da budu nezavisna i nenasilna. Za L. V. kaže da je bila "mali buntovnik".

- Bila je naprednija, ali uvek buntovna. Družila se sa starijima. Sve je radila sa najboljom drugaricom (15) i stalno su bile zajedno. Često je nju vodila u Beč, što je bilo razumljivo - priča majka za medije.

Majka je potvrdila da su istiniti navodi da je L. V. i ranije znala da nestane od kuće.

- Da, tri puta nije došla kući. Odmah smo prijavili policiji - kaže majka i dodaje da su o svemu bile obaveštene nadležne službe, da je dete bilo jednom smešteno i u krizni centar na nedelju dana, te da je malenoj bilo drago što se vratila kući.

Tražila da dođe kući sat vremena kasnije

Upitana šta se dogodilo u petak, dan uoči nego što je devojčica pronađena mrtva, majka kaže da je bila napolju sa najboljom drugaricom i da joj je bilo rečeno da dođe kući do 21 sat.

Pre nedelju dana smo imale raspravu oko toga kad treba da dolazi kući i ja sam joj rekla da mogu da budem još stroža. To veče se javila i pitala da li sme da ostane napolju do 22 časa i odobrila sam. Kada se nije pojavila pitala sam je porukom: "Da li dolaziš kući?", a ona mi je odgovorila: "Ne" - kaže majka.

U subotu ujutru su, kaže, saznali da se njena najbolja drugarica vratila kući pre ponoći, ali L. V. još nije bilo.

- Tada smo predali prijavu o nestanku. Popodne sam čitala u medijima o lešu koji je pronađen u Donauštatu, pisalo je da žrtva ima 18 ili više godina. Nije mi ni palo na pamet... - kaže očajna majka.

Ona dodaje da je L. V. jedan drugar video kraj Dunava oko 2 sata ujutru.

- Kasnije smo tek saznali da je bila kraj Dunava. Drug ju je video oko 2 sata posle ponoći na kanalu. Sa njom je bio neki mladi stranac, pretpostavljam da je to ovaj mlađi, jer da je bio stariji, taj drug bi sigurno popričao sa njom - kaže M. P.

Da telo pronađeno kraj drveta u Beču pripada njenoj ćerki shvatila je kada je policija objavila detalje o odeći.

- Odmah sam znala, po duksu, po pantalonama i patikama. Odmah sam zvala policiju i histerično rekla policajcu da uporede fotografije... Onda su došli, davali su mi fotografije, nisam mogla... Tada je potvrđeno - kaže ona.

L. V. imala je sestre i braću, koji su, baš kao i roditelji, u šoku.

- Ćerka ide do škole i gleda u sveće i cveće koje drugari ostavljaju. Isto rade i na mestu gde je nađena. Mlađi sin želi mir i tišinu. Ne možemo još da pričamo o ovome, zato i ne izlazimo iz kuće - kaže M. P.

Podsetimo, od dvojice privedenih migranata koji se sumnjiče za ubistvo L. V. jedan je od ranije poznat policiji zbog brojnih krivičnih dela. Majka kaže da je besna zbog činjenice da do sada nisu deportovani.

- Zašto je taj bio i dalje u zemlji? Zašto nije deportovan? Moja devojčica je verovala tom mlađem, koji ju je verovatno i odveo u stan tog starijeg. Tamo su joj potpisali smrtnu presudu - očajna je majka.

Majka kaže da je sa L. V. pričala o upotrebi narkotika.

Imale smo iskren i otvoren odnos. Znala sam da ponekad zapali cigaretu i uvek sam joj govorila da mi prizna ako je probala džoint ili nešto. I uverena sam da bi mi rekla. Sigurna sam da moje dete nije koristilo drogu - kaže majka.

Ona kaže da se još ne zna datum poslednjeg ispraćaja njene devojčice.

- Ispratićemo je u belom sanduku, sa belim i crvenim cvećem. Biće kremirana, a urnu ćemo zadržati, kako bi uvek bila sa nama - kaže majka.

#Majka

#Ubistvo

#devojčica