AKTUELNO

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da kritike na račun njegove zemlje, koje su upućene iz Holandije zbog novog zakona o pravima pripadnika LGBT zajednice, "zaudaraju na moralnu nadmoć ukorenjenu u kolonijalnoj prošlosti".

"Ovo je kolonijalni pristup. Oni jednostavno ne razmišljaju šta mogu, a šta ne mogu da kažu o drugoj naciji i zakonima druge zemlje", rekao je Orban za jedan radio, a prenosi Rojters.

Lideri EU prošle nedelje kritikovali su Orbana zbog novog zakona kojim se zabranjuje mađarskim školama da koriste materijale za koje se smatra da promovišu homoseksualnost, a holandski premijer Mark Rute poručio mu je da poštuje prava LGBT zajednice ili da napusti EU.

Iz Orbanove vlade kažu da zakon, koji naredne nedelje stupa na snagu, nije usperen protiv homoseksualaca već je njegov cilj da se zaštite deca, čiji bi roditelji, kako navode, trebalo da imaju glavnu ulogu u njihovom seksualnom obrazovanju.

EU je zatražila od Orbana da povuče zakon, dok je 17 od 27 lidera članica EU potpisalo pismo u kojem je potvrdilo svoju posvećenost zaštiti prava homoseksualaca.

#Viktor Orban