AKTUELNO

Vatikan je saopštio danas da je papa Franja "u dobrom zdravstvenom stanju, svestan i da samostalno diše", dan nakon što je bio podvrgnut trosatnoj operaciji koja je podrazumevala uklanjanje polovine debelog creva.

Portparol Vatikana Maeto Bruni rekao je da se očekuje da će papa Franja ostati u rimskoj poliklinici Đemeli oko sedam dana i da nema nikakvih komplikacija, prenosi agencija AP.

U kratkom medicinskom izveštaju sadržani su prvi detalji o papinom zdravstvenom stanju, a koji su objavljeni više od 12 sati nakon završetka operacije.

Papa Franja boravi u posebnom apartmanu na 10. spratu poliklinike, koji je na raspolaganju vrhovnom poglavaru katoličke crkve otkako je papa Jovan Pavle II tamo boravio nekoliko puta zbog raznih medicinskih problema.

Očekuje se da će Vatikan dva puta dnevno izdavati obaveštenja o stanju pape, nakon što je kasno sinoć saopšteno da je 84. godišnji papa dobro reagovao na operaciju na donjem delu debelog creva.

Kod papa Franje je dijagnostikovana divertikularna stenoza, odnosno suženje sigmoidnog dela debelog creva.
Vatikan je saopštio da je operacija planirana, mada je hospitalizaciju najavio tek nakon što je papa pregledan u bolnic Đemeli.

#Papa Franja