AKTUELNO

Francuska nezavisna komisija za ljudska prava (CNCDH) pozvala je danas vladu da reaguje na rasizam i antisemitizam na internetu.

"Važno je biti u mogućnosti da bi se bolje borili" protiv "rasizma i antisemitizma", veoma prisutnog u "govoru mržnje na internetu", ističe ta komisija u godišnjem izveštaju o rasizmu u Francuskoj koji je danas predat premijeru.

Predsednik komisije Žan-Mari Birgibiri (Jean-Marie Burguburu) je agenciji Frans pres izjavio da je na više stotina takvih poruka dnevno.

CNCDH zato poziva državu da formira novo nezavisno telo za regulaciju interneta u Francuskoj koje će biti zaduženo da spreči govor mržnje i da uvede pravila po pitanju moderiranja i kontrole na digitalnim platformama.

Komisija takodje traži od vlade "nacionalni akcioni plan za digitalno obrazovanje".

Mržnja i rasizam na internetu su ovih dana u središtu više skandala, od afere Mila u okviru koje je 11 mladih juče osudjeno na četiri do šest meseci zatvora zbog uznemiravanja preko interneta, do rasističkih tvitova usmerenih protiv francuskih reprezentativaca nakon što je tim eliminisan sa Evropskog fudbalskog prvenstva. Generalno gledano, "tolerancija prema manjinama nastavlja da raste" iz godine u godinu u Francuskoj, ali, kako ukazuje CNCDH, "odredjene" rasističke ili ksenofobne "predrasude ostaju veoma prisutne" u Francuskoj, iako ih je manje iz godine u godinu.

Oko 72 odsto ispitanika smatra da "brojni imigranti dolaze u Francusku samo zbog socijalne zaštite", 59 odsto da "islam predstavlja pretnju po identitet Francuske", a 58 odsto da "Romi uglavnom žive od kradja i šverca". U 2019. godini, prema tim podacima, Romi su bili najmanje tolerisana manjina (36 odsto), a daleko iza njih su ljudi iz zemalja Magreba (72 odsto) i Afroamerikanci i Jevreji (79 odsto).

Rasistički, antisemitski ili ksenofobni napadi se i dalje nedovoljno prijavljuju, pošto je u 2018. bilo 1,2 miliona žrtava takvih napada, a naredne godine je bilo samo 7.283 pokrenutih slučajeva od kojih je 843 završeno sa osudjujućim presudama.

Te brojke se objašnjavaju ;oklevanjem žrtava da prijave napad (samo dva odsto njih to uradi) zbog nemogućnosti da dokažu činjenice, ali i zbog "straha" od odlaska u policijsku stanicu, navodi komisija.

CNCDH zato poziva državu da "bolje obuči" pripadnike snaga reda o pitanjima vezanim za rasizam kako bi se žrtvama omogućilo da idu do kraja sa svojim prijavama.

#Francuska

#Internet

#rasizam