AKTUELNO

Dve trećine granice između Avganistana i Tadžikistana nalazi se pod kontrolom talibana, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i istakla da se uočava porast napetosti na granici između te dve zemlje.

"Uočili smo porast napetosti na avganistansko-tadžikistanskoj granici. Nije trebalo dugo da talibanski pokret zauzme većinu pograničnih okruga i sada taj pokret kontroliše oko dve trećine (avganistanske) državne granice", izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare, a prenosi ruska agencija TASS.

Rusija će, kako je istakla, preduzeti dodatne mere ako bude potrebe, kako bi sprečila agresiju ili provokacije na tadžikistansko-avganistanskoj granici.

"Situacija na granici je pod našom najvećom pažnjom. Ruska baza u Tadžikistanu je opremljena svim što je potrebno kako bi pružila pomoć toj republici u kontroli granične situacije", izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, ako bude potrebno, biće preduzete najodlučnije dodatne mere u svetlu rusko-tadžikistanskog saveza, u cilju sprečavanja agresije ili teritorijalne provokacije.
"Pozivamo suprotstavljene strane u avganistanskom sukobu da pokažu suzdržanost i da izbegnu širenje napetosti van granica zemlje", dodala je Zaharova.

#Granica

#Marija Zaharova

#Tadžikistan

#Talibani