AKTUELNO

Predsednica Evropske komsije (EK) Ursula fon Lajen izjavila je danas u Pragu da je apsolutno neprihvatljivo da vlasti ili tajne službe koriste izraelski softver Pegaz za špijuniranje novinara ili aktivista nevladinih organizacija.

"Proveravamo da li se to dešavalo, ako jeste to je apsolutno neprihvatljivo i u suprotnosti je sa svim pravilima. U Evropskoj uniji imamo slobodu medija i slobodu govora i to spada u stubove Unije. Ako se to dešavalo to bi bilo apsolutno neprihvatljivo", kazala je Ursula fon Lajen na konferenciji za novinare sa češkim premijerom Andrejom Babišom.

Predsednica EK reagovala je povodom medijskih objava o skandalu u koji su umešane neke vlade i obaveštajne službe, medju njima i iz EU, konkretno se pominje i Madjarska, špijunski softver Pegaz, za hakovanje i prisluškivanje mobilnih telefona, inače razvijen za borbu protiv terorista koristile da špijuniraju novinare i aktiviste nevladinih organizacija.

Pegaz je u stanju da prati ne samo celokupnu komunikaciju mobilnog telefona već i da prenosi ono što prikazuje telefonska kamera, navodi se u zajedičkom istraživanju nemačkih medija i organizacija Forbiden storis i Amnesti internešenel.

Nakon proučavanja 50.000 telefonskih brojeva u tom istraživanju otkriveno je da je Pegaz bio instaliran u telefonima više od 180 novinara i stotina aktivista ali i državnika i diplomata.

Medju špijuniranim novinarima pored britanskih ili francuskih su i neki urednici medija u Madjarskoj.

#Ursula fon der Lajen