AKTUELNO

Uživala je veliko poverenje među političarima i borila se za prava žena.

Francuska političarka Simon Vej, ikona borbe za ženska prava u toj zemlji i žena koja je preživela holokaust, umrla je danas u 89 godini života, javili su francuski mediji.

Ona simbolizuje tri najvažnija elementa 20. veka: kao Jevrejka preživela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena i zdušno se zalagala za evropsku izgradnju i francusko-nemačko pomirenje.

Kao podsetnik na holokaust, a francuski mediji navode da je uspela da preživi Aušvic, marš smrti i Mauthausen i Bergen-Belsen, utemeljila je Udruženje za sećanje na holokaust kojom je i predsedavala.

Pročitajte još: HAOS U GRČKOJ: Preti im zaraza

Ta je francuska političarka izuzetno doprinela emancipaciji žena u svojoj zemlji, a ostaće verovatno najviše upamćena po tome što se izborila za legalizaciju pobačaja u Francuskoj 1974. godine, dok je bila na mestu ministarke zdravlja.

Njeno zalaganje za ponovno ujedinjenje Evrope na temelju vrednosti poput slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava donelo joj je i mesto predsednice Evropskog parlamenta 1979. godine. Bila je prva direktno izabrana zvaničnica te institucije.

Iako je živela daleko od očiju javnosti od 2007. godine kada je napustila svoje mesto u francuskom Ustavnom veću, uživala je veliko poštovanje širom političkog spektra i u većini istraživanja javnog mnjenja bila uvek među najpopularnijim političarima.

#Političar

#Smrt

'