AKTUELNO

Zbog ubrzanog prelaska delta soja virusa u susedne države Viktoriju i Južnu Australiju, vlasti su odlučile da mere ograničenja kretanja, koje pogađaju više od polovine stanovništva, ostaju na snazi.

Australijska savezna država Novi Južni Vels danas je izvestila o najvećem dnevnom porastu novozaraženih korona virusom ove godine, što je podstaklo jače mere zatvaranja u Sidneju, a australijske vlasti su rekle da se država nalazi u vanrednoj situaciji, koja ometa oporavak ekonomije.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Berejiklian najavila je da bi se u najvećem gradu u zemlji mere ograničenja kretanja i ostanka kod kuće mogle produžiti nakon 30. jula.

- Očigledno je da brojevi ne idu u smeru kojem smo se nadali u ovoj fazi - izjavila je Berejiklian, dodajući da je u Novom Južnom Velsu zabeleženo 136 novoobolelih.

U najnovijem talasu epidemije ukupan broj zaraženih je skočio na nešto više od 1.900 slučajeva, nakon što je u Sidneju u junu zaraza otkrivena kod vozača limuzine prekookeanske avionske posade.

Ograničenja ostaju

Zbog ubrzanog prelaska delta soja virusa u susedne države Viktoriju i Južnu Australiju, vlasti su odlučile da mere ograničenja kretanja, koje pogađaju više od polovine stanovništva, ostaju na snazi. To negativno utiče na ekonomiju zemlje, dok su se ostali delovi sveta, poput Britanije i SAD-a, počeli otvarati.

Premijerka Novog Zelanda u petak je blokirala ''putni balon'' na najmanje osam nedelja, zatvorivši tako svoje granice posetiocima iz Australije. Balon je omogućavao putovanje između dve zemlje bez potrebnih karantina.

Autor: