AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je najavio da će "ove jeseni" ukinuti vanredno stanje uvedeno u toj zemlji nakon džihadističkih napada u Parizu u novembru 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi, prenosi AFP.

- Ponovo ću vratiti slobode francuskom narodu ukidanjem vanrednog stanja ove jeseni, zato što su ove slobode preduslov postojanja snažne demokratije - rekao je Makron u obraćanju poslanicima oba doma francuskog parlamenta u Versajskoj palati.

Rojters prenosi da je Makron u ovom obraćanju takođe izjavio da će omogućiti direktno izjašnjavanje birača putem referenduma ukoliko parlament ne bude dovoljno brzo glasao o važnim institucionalnim refermama.

- Želim da sve duboke reforme koje su ozbiljno potrebne našim institucijama budu gotove u roku od godinu dana. Ove reforme će ići u parlament, ali, ukoliko bude potrebno, daću ih na izjašnjavanje biračima putem referenduma - poručio je Makron.

On je u govoru u Versajskoj palati prethodno kazao da je nakon pobede njegove centrističke stranke "Republika u pokretu" Francuska spremna da krene "radikalno novim putem".

Foto: Tanjug

- Do sada bili smo na pogrešnom koloseku. Više smo voleli pravila od inicijativa - rekao je Makron obraćajući se poslanicima oba doma francuskog parlamenta u Versajskoj palati, prenosi AFP.

On je predložio da se broj poslanika u oba doma smanji za trećinu, što je predlagao i u predizbornoj kampanji, uz obrazloženje da bi to imalo pozitivne efekte na opšti kvalitet parlamentarnog rada.

AFP podseća da francuski Senat ima 348 stranačkih predstavnika, dok je u donjem domu Narodne skupštine 577 poslanika.

Pročitajte još: VUČIĆ nakon sastanka sa Mogerini i Tačijem: Mora ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima. Tražio sam ubrzan pristup Srbije EU

Današnje Makronovo obraćanje predstavnicima oba doma parlamenta u sjaju i raskoši Versajske palate kritičari vide kao još jedan dokaz njegovog "kraljevskog stila vladavine".

AFP je ranije prenela da će Makron svoj govor, čiji je tekst sačinjen u stilu godišnjeg obraćanja naciji koje imaju američki predsednici, iskoristiti da izloži svoju viziju Francuske i to tokom zajedničkog zasedanja Nacionalne skupštine i Senata, koje se ne događa često.

Foto: Tanjug

Naime, poslanici oba doma obično se pozivaju na zajedničko zasedanje samo u vreme nacionalnih kriza, ali je Makron današnje zasedanje, kakvo namerava da zakazuje jednom godišnje, sazvao kako bi izneo svoju viziju i prioritete i to samo dva meseca nakon izborne pobede.

Mnogi, međutim, zbog njegovog obraćanja osećaju još veću nelagodu, smatrajući da je vlast sve više skoncentrisana u rukama predsednika, dok njegov govor vide kao dokaz onoga što kritičari nazivaju njegovim skretanjem ka "monarhizmu".

Mediji i opozicione stranke optužuju 39-godišnjeg Makrona da svom premijeru iznenada uskraćuje podršku i oštro kritikuju njegovo odbijanje da posle današnjeg obraćanja parlamentu odgovara na pitanja.

#Emanuel Makron

#Francuska

'