AKTUELNO

Jaki vetrovi razbuktali su šumske požare severno od Atine, a vlasti su naredile stanovništvu da se evakuiše.

Grčki vatrogasci i službe za vanredne situacije već treći dan se bore da uspostave kontrolu nad požarima u Grčkoj.

Jaki vetrovi razbuktali su požare a vlasti su naredile evakuaciju stanovništva i poslale SMS poruku upozorenja svim građanima i turistima da izbegavaju nepotrebna putovanja i ne prilaze šumama i šumskim područjima, kao i da ne rade ništa što bi moglo da izazove još požara.

Vlasti su upozorile i na opasnost od novih požara jer se temperature i dalje kreću oko 40 stepeni Celzijusa.

"Ako postoji samo nekoliko ljudi koji imaju sumnje po pitanju toga da li su klimatske promene stvarne, pozivam ih da dođu ovde i uvere se", rekao je premijer Kirjakos Mitctakis iz Ilije, gde su plamenovi zapretili drevnoj Olimpiji i gde su se vatrogasci celu noć borili da sačuvaju jedan od najpoznatijih grčkih arheoloških lokaliteta.

Vatrogasci praćeni vodenim bombama sa kanadera i helikoptera uspeli su u četvrtak da stave pod kontrolu požare u okolini Atine tokom dana ali su ih vetrovi ponovo razbuktali zbog čega su u četvrtak popodne vlasti naredile evakuaciju predgrađa severno od prestonice kao i azilanata iz obližnjeg centra za migrante.

Više od 150 šumskih požara izbilo je širom Grčke od utorka, uništavajući kuće, zemlju i šume i prisilivši desetine gradova i sela na evakuaciju.

Uprava civilne zaštite izdala je "upozorenje od ekstremnih požara" za pola zemlje u petak zbog toplotnog talasa.

Ministarstvo finansija obećalo je hitne isplate do 6000 evra ljudima koji su izgubili imovinu, a rečeno je da će uslediti i druge mere.

Lokalna komunalna poduzeća saopštila su da bi zbog požara moglo da dođe do nestanka struje u nekim delovima oko Atine.