AKTUELNO

U avionskoj nesreći, koja se juče oko 15 sati dogodila u Kahramanmarašu na jugu Turske, poginuo je legendarni ruski pilot Jevgenij Kuznjecov, o kom je svojevremeno snimljen film "Forsaž".

Avion amfibija "Be-200" gasio je požar u oblasti Adana u Turskoj, a osim petorice članova ruske posade bila su i tri Turčina koji su navodili pilote na mesta požara.

Kako pišu turski mediji, avion je ispustio vodu na zapaljenu šumu, ali potom nije uspeo da ponovo dostigne visinu i udario je u planinu. U su poginuli svi koji su bili u avionu.

Avion je, po dogovoru, upućen osmog jula u Tursku da pomaže gašenju velikih požara. Posada je bila iskusna i to su vojni piloti morske avijacije sa velikim stažom koji su se kasnije prekvalifikovali za gašenje požara.

Avion "Be-200" je najveći na svetu avion-amfibija koji se, između ostalog, koristi za gašenje požara i može da prenese i kasnije baci 12 tona vode.

Kuznjecov je služio je u Tihookeanskoj floti, a bio je odabran u brodski lovački puk.

Kasnije je bio u Severnoj floti u brodskoj avijaciji. Bio je komandir puka i rukovodio je grupom 16 najiskusnijih i najboljih pilota ruske palubne avijacije.

Bio je jedan od probnih pilota amfibija koji su leteli na Arktiku, u rejon Zemlje Franca Josifa.

Avonski ekspert Roman Gusev tvrdi da je ovo prva katastrofa tog tipa aviona u poslednjih dvadeset godina. Amfibije Be-200 se smatraju vrlo pouzdanim avionima.

Avion i posada koji je nastradao u katastrofi u Turskoj nedavno su učestvovali na vojnoj paradi u Sankt Peterburgu.