AKTUELNO

Amerikanka Klarisa Vord (41), novinarka CNN, negirala je navode da je tokom izveštavanja iz Kabula stavila hidžab na glavu samo da bi se povinovala zahtevima talibana.

Klarisa Vord je čuveni izveštač CNN sa istoka

Čuvena američka novinarka Klarisa Vord (41), koja za javni servis CNN izveštava iz najvećih svetskih žarišta, uključujući i Avganistan, izazvala je pravu buru u svetu nakon što se na video-snimku, objavljenom po saopštenju talibana da su zauzeli čitavu teritoriju Avganistana, ona na ulici Kabula pojavila s hidžabom na glavi.

Mnogi su njen slučaj u trenu iskoristili za komentare kako to pokazuje sav užas koji trenutno trpe žene u Avganistanu, nakon što su tu državu u Aziji opet zaposeli verski fanatici iz talibanskih redova, poznati po zavođenju najstrožeg šerijatskog zakona.

Tako su internetom počele da se šire dve fotografije - na jednoj se vidi Vordova kako sa nekog događaja iz Avganistana izveštava bez marame na glavi, a na drugoj ona sa hidžabom i to nakon što su zemlju osvojili talibani.

Međutim, Amerikanka tvrdi da je realnost nešto drugačija, te da je niko nije naterao da na glavi nosi maramu, a u jednom trenutku je čak i pozirala ispred grupe talibana kako bi prikazala da oni nisu "takve zveri kakvima ih predstavljaju u svetu".

- Ovaj mim (prim. aut. viralni sadržaj koji se širi od korisnika do korisnika, ali u varijacijama nekog osnovnog koncepta) nije tačan. Na gornjoj fotografiji izveštavam sa privatnog imanja. Na donjoj sam na ulicama Kabula koji su zaposeli talibani. Uvek sam nosila maramu na ulicama, mada ne sa kosom potpuno pokrivenom i hidžabom. Dakle, postoji razlika, ali ne baš toliko velika - napisala je novinarka na Tviteru.

Ona je zatim objavila i svoju fotografiju tokom intervjua sa Gulom Ahmadom Kaminom, članom parlamenta u Kandaharu u Avganistanu, gde se vidi da na glavi ima maramu, doduše ne zavijenu kao dok stoji pred talibanima.

Ona je, inače, negirala i navode da je situacija u Avganistanu trenutno takva je ljudima dat ultimatum da se ili povinuju svim zahtevima talibana ili umru.