AKTUELNO

Američki predsednik Džo Bajden obratio se danas naciji povodm evakuacije američkih građana sa aerodroma u Kabulu.

- Do sada smo evakuisali preko 18 hiljada ljudi. Naš komandant u Kabulu naredio je da letovi ponovno krenu. Danas smo evakuisali sedam hiljada ljudi. Svaki Amerikanac koji želi da ide kući, može ići kući. Ali svi moraju da budu svesni da to može biti opasno. I da ne možemo da obećamo da će uspeti - rekao je Bajden.

On je rekao da je prošla nedelja bila srceparajuća.

- Protekla nedelja je bila srceparajuća, gledali smo očajne, uspaničene ljude. Niko ne može da ostane imun na takve scene.

- Razgovaram s našim komandantom svaki dan. Rekao sam im jasno da ćemo im dati sve što treba, samo da urade svoj posao po najvišim standardima iako se radi o teškim okolnostima.

On je rekao da imaju obavezu i da moraju da spasu sve koji su im pomagali sve ove godine.

- Ne samo Amerikance, iako su nam oni najvažniji, ali svima ćemo pomoći.

- Pozivam sve Amerikance da se mole zajedno s nama za sve te Amerikance koji se nalaze u Avganistanu. Naš fokus je da spasimo sve naše ljude.

- Dogovorili smo s talibanima da američki državljani mogu da prođu do aerodroma - kazao je Bajden i dodao da je u stalnom kontaktu sa talibanima.

Militantnoj grupi koja sada kontroliše Avganistan rečeno je da mogu da očekuju snažan odgovor od američke vojske ako dođe do napada.

Na kraju izlaganja američkom predsedniku bilo je postavljeno pitanje: "Zašto nastavljate da verujete talibanima gospodine predsedniče", a onda je Bajden prekinuo konferenciju i napustio salu, ne dajući nikakav odgovor.