AKTUELNO

Istočna obala SAD-a priprema se za direktan udar uragana Henri uz jake vetrove i obilne kiše koji bi mogli da izazovu olujne udare i poplave "opasne po život", saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja jača od subote popodne s vetrovima brzine od 120 kilometara na sat i kreće se prema severu.

Na sadašnjoj putanji, Henri bi u nedelju trebalo da pogodi Long Ajland, Njujork i južni Nju Ingland, navodi se u upozorenju NHC-a.

Upozorenje važi za više od 42 milliona ljudi.

Više od 42 miliona ljudi od subote je pod upozorenjem na uragan ili tropsku oluju. Delovi Long Ajlanda i Nju Hevena, bili su pod upozorenjima na uragane i olujne talase.

-Ova je situacija opasna po život. Osobe koje se nalaze unutar ovih područja trebalo bi da preduzmu sve potrebne mere kako bi se zaštitio život i imovina od nadiranja vode i mogućnosti za druge opasne uslov, navodi se u upozorenju centra.

Grad Njujork upozoren je na tropsku oluju, a gradonačelnik Bil de Blazio na Tviteru je pozvao stanovnike da ostanu kod kuće u nedelju te da koriste javni prevoz ako moraju da odu negde.

Zaposleni u upravi za hitne slučajeve rekli su da bi obilne kiše i jaki vetrovi mogli da poplave kolovoze i da smanje vidljivost tokom vikenda.

-Osigurajte spoljne objekte i pobrinite se da ste na sigurnom mestu pre početka vetra i kiše, napisao je na Tviteru njujorški zastupnik za upravljanje u vanrednim situacijama Džon Skrivani.

Centar je takođe upozorio da bi Henri mogao da dostigne olujne talase od metar do metar i po visine duž obale u Nju Inglandu, udare vetra od 120 kilometara na sat na više i obilne kiše od osam do 15 centimetara ili čak 25 centimetara u izolovanim područjima.

Guverneri masačusetsa Čarli Bejker i Conektikata Ned Lamont u svojim saveznim državama su aktivirali Nacionalnu gardu kako bi pomogli u mogućem spašavanju i jačanju javne bezbednosti.

Autor: