AKTUELNO

Lideri zemalja Grupe 20 (G20) dogovorili su "kompromisno" saopštenje sa samita u Hamburgu koje uzima u obzir povlačenje SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, navode izvori agencije AFP.

U saopštenju se navodi da će SAD blisko sarađivati sa drugim državama kako bi im pomoglie da koriste fosilna goriva čistije i efikasnije i pomoći će sa postavljanjem izvora obnovljive i čiste energije, navode izvori.

Kako se navodi, sve države sem SAD smatraju da je Pariski klimatski sporazum neopoziv, ali se u saopštenju ipak ukazuje na podvojenost između SAD i drugih zemalja G20.

Novi samit o klimatskim promenama u decembru?

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je novi samit o klimatskim promenama 12. decembra, na dvogodišnjicu potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma. - Dvanaestog decembra ću organizovati novi samit kako bismo preduzeli nove korake u vezi klimatskih promena, uključujući i problem finansiranja - rekao je Makron na samitu Grupe 20 (G20) u Hamburgu, prenosi AFP.

- Uzimamo k znanju odluku SAD da se povuku iz Pariskog sporazuma. Lideri drugih članica G20 stoje na stanovištu da je Pariski sporazum neopoziv - saopštili su učesnici, prenosi Rojters.

Pročitajte još: IZNENADIO IH! Putinov avion išao zaobilaznom rutom do Hamburga

Kako se dodaje u saopštenju, SAD će blisko sarađivati sa drugim državama kako bi im omogućile da fosilna goriva koriste čistije i efikasnije i pomoći sa postavljanjem izvora obnovljive i čiste energije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je srećna zbog toga što sve zemlje dele mišljenje da je klimatski sporazum neopoziv. Ona je rekla i da ne vidi da bi SAD mogle da promene svoju odluku o napuštanju Pariskog sporazuma.

Putin: Optimalan kompromis o klimatskim promenama

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je po završetku samita G20 u Hamburu izjavio da je nađen "optimalan" kompromis po pitanju klimatskih promena koje je delilo američkog lidera Donalda Trampa od ostalih svetskih zvaničnika na samitu.

- Jedna od veoma važnih tema bile su klimatske promene. I tu je nemačko predsedavanje uspelo da nađe optimalan kompromis - kazao je on, prenosi AFP.

Lideri zemalja Grupe 20 (G20) dogovorili su danas "kompromisno" saopštenje sa samita koje uzima u obzir povlačenje SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma.

#Klima

#promena

'