AKTUELNO

Ministar za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev tragično je stradao, spasavajući život čoveka na međuresornim vežbama u Norilsku.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije sa žaljenjem saopštava da je Evgenije Ziničev tragično poginuo na službenoj dužnosti od vanredne situacije, učestvujući na međuresornim vežbama za zaštitu arktičke zone, spasavajući život čoveka", saopštili su u Ministarstvu.

Ruski predsednik je obavešten o pogibiji Ziničeva, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski ministar za vanredne situacije, general armije Evgenije Ziničev rođen je 18. avgusta 1966. godine u današnjem Sankt Peterburgu. Završio je ekonomski fakultet i Fakultet za finansije i kredite na Institutu za biznis i prava u Sankt Peterburgu. Stručnu prekvalifikaciju je obavio 2013. godine na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije 2013. godine.

Od 1984. do 1986. služio je u Oružanim snagama SSSR u Severnoj floti. Od 1987. do 2015. radio je u organima državne bezbednosti SSSR, zatim Rusije. Kratko je bio vršilac dužnosti gubernatora Kalinjingradske oblasti. U novembru 2016. godine je imenovan na dužnost zamenika direktora FSB Rusije, a 2018. je ukazom predsednika Rusije Ziničev došao na čelo Ministarstva za vanredne situacije. U decembru prošle godine je dobio zvanje generala armije. Bio je i član Saveta bezbednosti Rusije i član Pomorskog kolegijuma pri Vladi Rusije.

#Rusija

#Smrt

#ministar