AKTUELNO

Dvadeset godina od terorističkog napada, kad su u kulama STC poginule 2.754 osobe, identifikovani su ostaci tek njih 1.600.

Iako je od terorističkog napada na Ameriku od 11. septembra 2001. prošlo nepunih 20 godina, identifikacija žrtava još traje! Naime, kako prenosi AP, više od 1.100 nastradalih nije identifikovano u najvećem terorističkom napadu na svetu.

Previše oštećeni

Najsavremenija DNK tehnologija će se koristiti za analizu tih posmrtnih ostataka. Kancelarija sudske medicine u Njujorku odobrila je korišćenje forenzičke metode poznate kao "sekvencioniranje naredne generacije", koju Pentagon već koristi za identifikaciju posmrtnih ostataka nastradalih vojnika u Drugom svetskom ratu, Korejskom ili Vijetnamskom ratu. Ostaci žrtava nastradalih 11. septembra previše su oštećeni da bi bili identifikovani korišćenjem konvencionalnih metoda. Ti ostaci se trenutno čuvaju u Memorijalnom muzeju, na mestu gde se nalazio Svetski trgovinski centar. - Pre kraja ove godine započećemo sa korišćenjem najsavremenijih metoda u identifikaciji. Verujem da ćemo uspeti da završimo posao u razumno vreme - rekao je Mark Dezire, šef jedinice za nestale osobe i identifikaciju posmrtnih tela.

Veruje se da ostaci velikog broja žrtava uopšte i nisu pronađeni. Rozmari Kain iz Masapeka kobnog dana je izgubila sina Džordža, koji je bio vatrogasac. On je nastradao u jednoj od Kula bliznakinja STC. Ona je sahranila nekoliko ostataka sina, ali kaže da bi volela još da ih dobije:

Šeik Muhamed uhvaćen 2003. - Organizator još čeka suđenje

Posle čak 500 dana, u sudnici se pojavio organizator napada na SAD Halid Šeik Muhamed, organizator napada na SAD od 11. septembra 2001. On je izveden pred sud sa još četvoricom pripadnika Al Kaide, koji se i dalje nalaze u Gvantanamu. Šeik Muhamed, koji je uhvaćen 2003, bio je raspoložen u sudnici, mahao je prisutnima na galeriji i smejao se. On i ostali su optuženi za terorizam i ubistvo 2.976 osoba i preti im smrtna kazna ukoliko budu proglašeni krivim. Saslušanja će biti nastavljena krajem ove i naredne nedelje, a početak suđenja još nije zakazan. Odbrana tvrdi da su optuženi priznanja za učešće u napadima dali pod torturom. Držanje jednog zatvorenika u bazi Gvantanamo na Kubi SAD koštaju u proseku 10 miliona dolara godišnje. Zbog toga su sve glasniji pozivi da se sudski postupak i proces ubrzaju.

Uteha za porodice

- Ako tamo postoji i najmanji delić mog sina, želim da ga dobijem nazad. On pripada meni - rekla je kroz suze majka. Dr Timoti Mekmahon, direktor sektora za DNK analizu pri američkoj armiji, siguran je da će proces identifikacije biti uspešan za većinu porodica koje još čekaju ostatke svojih najmilijih: - Većina porodica će dobiti utehu. Sigurno nećemo sve identifikovati, ali je na nama da učinimo sve što možemo kako bi se taj proces obavio - napomenuo je on.

Autor:

#Bliznakinje

#kule

#teroristički napad