AKTUELNO

Očajni otac iz Avganistana otkrio je da je primoran da proda ćerku (4) za oko 500 evra kako bi prehranio ostatak porodice.

Mir Nazir (38) je jedan od mnogih građana koji se suočavaju sa teškim životom sada kada su talibani ponovo osvojili vlast u toj azijskoj zemlji.

Domaća valuta je pala, cene su porasle, a Avganistanci prodaju šta stignu ne bi li došli do malo novca.

Međutim, Nazir, inače bivši policajac, suočen je sa teškim izborom. Odlučio je da ćerku Safiju proda jednom prodavcu koji nema dece.

– Pre bih umro, ali moja smrt ne bi spasla moju porodicu. Ko će hraniti moju decu? Ovo nije pitanje izbora, ovo je očaj. Dobio sam ponudu od vlasnika radnje, čoveka za koga znam da nema dece – poručio je.

Prodavac mu je ponudio 20.000 avganistanskih avgana (oko 200 evra) da Safija živi sa njim i počne da radi u njegovoj radnji.

– Ukoliko ikada dobijem 20.000 avgana, rekao je da mogu da je vratim natrag. Ipak, tražio sam 50.000 avgana (500 evra) i sada pregovaramo. Možda će imati bolju budućnost tamo nego da ovde sa mnom, a viša cena može spasiti moju porodicu – rekao je, a prenosi britanski “San”.

Nazir je pobegao u Kabul sa ženom i petoro dece kada su talibani osvojili vlast i sada radi na pijaci, ali primanja mu nisu ni približno dovoljna da bi se prehranili.

– Drago nam je da je rat gotov, ali sada imamo novog neprijatelja – siromaštvo – istakao je.