AKTUELNO

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je u petak na nacionalno jedinstvo uoči obeležavanja 20. godišnjice od terorističkog napada 11. septembra u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Bajden je u video zapisu objavljenom i na Tviteru odao počast sećanjem na poginule u napadu i hiljadama povređenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su rizikovali ili dali živote tokom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Spomenuo je i da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije" narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

-Po mom mišljenju, to je lekcija 11. septembra, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bici za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga, rekao je Bajden, dodajući i da "jedinstvo ne znači da moramo da verujemo u istu stvar, već da moramo da imamo temeljno poštovanje i veru jedni u druge, i u ovu naciju".

Bela kuća objavila je video uoči 20. godišnjice 11. septembra te da će Bajden posetiti sva tri mesta koja su tog datuma 2001. napadnuta.

U subotu će tako on i prva dama Džil Bajden posetiti Njujork, gde su dva aviona uništila Svetski trgovinski centar i ubila 2.753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virdžiniji, gde se srušio treći zrakoplov, i Šanksvile u Pensilvaniji, gde su putnici srušili četvrti avion za koji se veruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Beloj kući.

Bajdenov poziv na jedinstvo dolazi u vreme političkih podela oko pandemije korona virusa, vakcina, prava glasa i prava na abortus, koji su 'uzavreli' širom zemlje.

Zločini iz mržnje prema Arapima u Americi, muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili muslimanima porasli su nakon napada 11. septembra 2001., a iako su poslednjih godina utihnuli, te 'brojke' se nikada nisu vratile na nivo pre napada, pokazuju podaci FBI-a.

U novije vreme u SAD-u se beleži i porast antisemitske i protvazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

Autor: