AKTUELNO

Pravi Tarzan koji je 40 godina živeo u vijetnamskim džunglama, umro je od raka jetre u 52. godini, osam godina pošto je doveden u "civilizovani svet".

Ho Vang Lang podlegao je smrtonosnoj bolesti prošle sedmice nakon što je 41 godinu sa ocem živeo u džungli. Otac i sin, koji su do 2013. mislili da rat u Vijetnamu i dalje traje, vraćeni su u civilizaciju kada se Ho Van Than razboleo.

Than, koji je bio vojnik, pobegao je sa sinom u džunglu nakon što su mu žena i dvoje dece poginuli u bombardovanju. Dvojac je decenijama živeo u pumama Tra Bong distrikta pre nego što su ih pronašli lokalci.

Than je umro 2017. godine a uzrok smrti nije poznat.

Foto: Printscreen YouTube/ Docastaway - Desert Island Experiences

Par je preživljavao hraneći se voćem i biljkama iz šume i kukuruzom koji su sadili. Od kore drveta su pravili pregače koje su nosili i živeli su u kolibi pet metara iznad tla.

Kada su ih lokalci, koji su tragali za drvetom, videli, prijavili su ih vlastima koje su ih pronašle i pokupile u avgustu 2013. godine. Otac je koliko toliko mogao da se sporazumeva na manjinskom kor jeziku, dok je sin znao svega nekoliko reči.

Posle medicinskih pretraga, par je polako "integrisan" u društvo. Langov prijatelj Alvaro Serezo, istraživač koji je živeo sa njim nedelju dana u džungli, smatra da je Langa ubio moderni život i da njegovo telo i on nisu mogli da podnesu tako drastičnu promenu.

"Čitav život je živeo u džungki a onda je premešten u 'civilizovan svet' gde je jeo procesuiranu hranu i ponekad pio alkohol", rekao je Serezo.

Autor: