AKTUELNO

Frizeri širom Velike Britanije počeli su da izveštavaju da neki od njihovih klijenata, koji su se oporavili od korone, imaju nove, ozbiljne alergijske reakcije, poput osipa i opekotina nakon bojenja kose, uprkos tome što su koristili istu boju kao i ranije.

Naučnici sa Imperijal Koledža u Londonu istražuju da li bolest može reprogramirati naš imunološki sistem na sličan način kao i druge bolesti.

Britansko udruženje, koje zastupa frizere i kozmetičare, upozorava sve zaposlene u ovim profesijama na obavezu da obave dodatne epikutane testove (tzv. Peč test) kako bi izbegli moguće sudske postupke. Epikutani test se koristi za dokazivanje kasne reakcije preosetljivosti na kontaktne alergene - alergeni se nanose na kožu leđa, a test se očitava nakon 48 i 72 sata.

Iako već deset godina koristi istu boju kose, Gema, koja je preležala, imala je snažnu reakciju na tzv. peč test. Iz njenog frizerskog salona kažu da su četiri klijentkinje već imale isti problem od početka testiranja na alergije.

Testiranje u tom salonu počelo je kada su čuli za brojne prijave iz drugih salona, prenosi BBC.

"Dan nakon testa osetila sam kako mi peče koža iza uha, a kako je vreme prolazilo, stvari su se samo pogoršavale ... bukvalno sam izgubila slojeve kože", rekla je Gema.

"Ovo nije izolovan incident i zato je testiranje u mom salonu obavezno“, kaže Gemina frizerka Stejsi Klajn.

Autor: