AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp imali su "kratak razgovor na kraju večere", tokom samita G20 u Hamburgu, ali se to ne može nazvati drugim sastankom, saopštila je danas Bela kuća.

Insinuacije da je Bela kuća nameravala da sakrije drugi sastanak su lažne, maliciozne i apsurdne, stoji u saopštenju, preneo je TAS S. Prethodno je Rojters preneo da je neimenovani zvaničnik Bele kuće rekao da su dvojica predsednika održali tokom samita G20 u Hamburgu početkom jula - dva sastanka.

Javnost dosad nije bila upoznata sa tim da su se lideri sreli dva puta, a neimenovani američki zvaničnik nije želeo da kaže koliko dugo je trajao taj sastanak niti o čemu su Putin i Tramp razgovarali tom prilikom.

Istovremeno, Tramp je oštro kritikovao američke medije jer su njegov razgovor s ruskim predsednikom na samitu G20 u Hamburgu nazvali "tajnom večerom".

"Lažna novinska priča o tajnoj večeri s Putinom je 'bolesna'. Nemačka kancelarka je pozvala sve lidere G20 sa suprugama. Mediji su za to znali", napisao je Tramp na Tviteru.

JAKA KIŠA NAPRAVILA HAOS U GRADU! Poptopljena vozila, ulice POD VODOM (VIDEO)

Portparol Bele kuće Šon Spajser i portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Majkl Anton potvrdili su da su Tramp i Putin razgovarali na večeri sa svetskim liderima i njihovim suprugama na Samitu G20 u Hamburgu, prenosi AP.

Anton nije precizirao koliko dugo je taj razgovor trajao, ali je rekao da je taj "razgovor uz desert" bio opušten i da ne bi trebalo da se okarakteriše kao "sastanak".

Večera, čiji je domaćin bila nemačka kancelarka Angela Merkel, bila je otvorena samo za svetske lidere i njihove supruge, kao i za po jednog prevodoca po paru, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće.

On je naveo da je Tramp razgovarao s mnogim liderima tokom večera, a nakratko i sa Putinom, koji je sedeo pored američke prve dame Melanije Tramp, pred kraj večere.

Tramp je, dodao je, sa Putinom razgovarao posredstvom ruskog prevodioca, pošto američki prevodilac nije govorio ruski.

Međutim, Ian Bremer, spoljnopolitički kolumnista i predsednik konsultantske firme Grupa za Evroaziju, koji kaže da je razgovarao sa dve neimenovane osobe koje su prisustvovale toj večeri, tvrdi da su Tramp i Putin razgovarali skoro sat vremena dok su sedeli među ostalim svetkim liderima i njihovim suprugama na večeri, navodi američka agencija.

Inače, Tramp i Putin su se prvi put zvanično sastali nekoliko sati uoči večere u Hamburgu 7. jula, i taj sastanak je trajao više od dva sata iako je prvobitno planirano da traje samo pola sata.

#Bela kuća

#Donald Tramp

#Sastanak

#Vladimir Putin

'