AKTUELNO

Američka farmaceutska kompanija Moderna planira da uloži oko 500 miliona dolara u izgradnju fabrike u Africi za proizvodnju do 500 miliona doza mRNA vakcina godišnje, uključujući i vakcinu protiv kovida-19.

Predviđeni pogon Moderne će uključiti i liniju za punjenje bočica i pakovanje, a iz kompanije kažu da će uskoro odlučiti u kojoj zemlji i na kojoj lokaciji će graditi fabriku, izveštava Rojters.

"Nameravamo da u tom pogonu proizvodimo našu vakcinu protiv kovida-19, kao i druge proizvode iz našeg mRNA portfolija vakcina", naveo je izvršni direktor Moderne Stiven Bancel u današnjem saopštenju.

Ovaj potez dolazi usled sve žučnije rasprave između proizvođača lekova i vlada da se kompanije odreknu prava intelektualne svojine za vakcine protiv korone, kako bi se pomoglo okončanje pandemije i zemljama u razvoju omogućio pristup vakcinama nakon što su bogate zemlje otkupile većinu ovogodišnje ponude.

Sjedinjene Države su rekle da će podržati ovu inicijativu, koja je međutim naišla na otpor farmaceutskih kompanija, koje tvrde da moraju da nadgledaju svaki transfer tehnologije zbog kompleksnosti proizvodnog procesa.

Fajzer i njegov partner BioNTek postigli su u julu dogovor o pružanju pomoći južnoafričkom Biovaku u proizvodnji oko 100 miliona doza njihove vakcine protiv kovida godišnje za Afriku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokušava da ubedi Modernu i Fajzer-BioNTek da udruže snage u pogledu njihovih planova o afričkom centru za transfer tehnologije. Jedan visoki zvaničnik SZO rekao je prošlog meseca Rojtersu da nema velikog napretka u razgovorima sa Modernom.

#Moderna