AKTUELNO

Tajvan treba nazvati državom, izjavio je danas tokom posete Tajpeju čelnik Grupe za prijateljstvo sa Tajvanom francuskog Senata Alan Rišar, što je naljutilo Peking, koji ovo ostrvo posmatra kao jednu od svojih provincija, a ne kao državu.

Na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Cai Ing-venom, Rišar, nekadašnji ministar odbrane Francuske, rekao je da predstavništvo Tajvana u Parizu radi veoma dobar posao u predstavljanju svoje zemlje, preneo je Rojters.

U Pekingu, portparol kineskog Mnistarstva inostranih poslova DŽao Liđijan rekao da je nazivanje Tajvana zemljom flagrantno kršenje univerzalnog konsenzusa međunarodne zajednice, uključujući Francusku.

"Ljudima poput Rišara ili nedostaje najosnovnije poštovanje i razumevanje normi međunarodnih odnosa ili postupaju prema među državnim odnosima na osnovu lične sebičnosti", ocenio je DŽao.

"Kina ovo oštro osuđuje i odlučno se protivi", istakao je on.

U obraćanju novinarima, Rišar je priznao da je pitanje kako nazvati tajvanska predstavništva teško.

"To je prvorazredno diplomatsko pitanje, ali ono što mi pada u oči jeste da se ime ovog ostrva i ove zemlje zove Tajvan", rekao je on.

"Dakle, nema velike svrhe pokušavati, znate, da sprečite ovu zemlju da koristi svoje ime", istakao je Rišar.

Francuska ima zvanične odnose samo sa Pekingom, a ne i sa Tajpejom, ali ima relativno veliku de fakto ambasadu na ostrvu u kojoj rade diplomate.

#Tajvan