AKTUELNO

Snage Nacionalne garde ispalile su suzavac na demonstrante koji protestuju protiv namere predsednika Venecuele Nikolasa Madura da formira Ustavotvornu skupštinu koja bi izmenila postojeći ustav.

Protestima koji se danas u Karakasu održavaju prisustvovale su hiljade demonstranata, ali izgleda da su ti protesti bili manji nego prethodni, organizovani protiv vlade, koji su proteklih meseci potresali Venecuelu.

Vlasti u Venecueli rutinski su odgovorile na proteste koji traju već četvrti mesec na ulicama, koristeći suzavac i gumene metke kako bi rasterali demonstrante.

Najmanje 97 osoba je poginulo u hapšenjima u toku protesta, a hiljade su povređene ili se nalaze u pritvoru.

Pročitajte još: PANIKA MEĐU GRAĐANIMA! Dva JAKA POTRESA u samo nekoliko minuta

Poslanik iz redova opozicije Hose Manuel Olivares rekao je da će frustrirani građani ostati na ulicama.

Kako je Rojters prethodno preneo, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Bele kuće, SAD razmatraju finansijske sankcije protiv Venecuele u okviru kojih bi mogle da obustave isplate u dolarima toj zemlji za naftu.

Američka administracija ima za cilj da izvrši pritisak na socijalističkog predsednika Venecuele kako bi odustao od planova o spornoj novoj skupštini, koja bi, kako smatraju, učvrstila njegov položaj kao diktatora.

Kako je AFP ranije preneo, taj Madurov plan osudili su i Evropska unija, Ujedinjene nacije, Organizacija američkih država i katolička crkva.

#Protest

#Venecuela

'