AKTUELNO

Britanska vladarka, koja ima 95 godina, nedavno je provela noć u bolnici, a po savetu doktora, otkazala je putovanje u Severnu Irsku.

Zdravstveno stanje britanske kraljice Elizabete Druge (95) izgleda da je mnogo ozbiljnije nego što se to u prvi mah mislilo! Kako prenosi BBC, kraljica će propustiti konferenciju UN o klimi "COP26", koja počinje 31. oktobra u Glazgovu.

Svečani prijem

Bilo je predviđeno da kraljica 1. novembra organizuje svečani prijem za učesnike samita o klimatskim promenama koji su mnogi označili kao ključan za budućnost naše planete.

Međutim, nakon što je prošle srede provela noć na ispitivanju u privatnoj bolnici "Kralj Edvard VII" u Londonu, ona je nastavila sa aktivnostima i u utorak je iz dvorca Vindzor preko video-linka imala sastanak sa ambasadorima stranih zemalja.

Po izlasku iz bolnice - Više ne šeta ni kučiće

Britanski mediji prenose da kraljica Elizabeta Druga već nedelju dana po izlasku iz bolnice više ne šeta svoje ljubimce.

Kraljica ima dva psa rase korgi i jednog mešanca. Ona je obožavala da ih šeta nedaleko od dvorca Vindzor.

Mnogi veruju da su joj upravo ove svakodnevne šetnje pomogle da ostane krepkog duha i zdrava iako ima 95 godina.

Poslednjih dana kraljičine ljubimce šeta posluga na dvoru.

Iz palate insistiraju na tome da je ona odličnog duha i da obavlja lagane obaveze dok se odmara.

- Njeno veličanstvo je sa žaljenjem prihvatilo savet i odlučilo da ne putuje u Glazgov na konferenciju o klimi, navedeno je iz Bakingemske palate.

Kraljica će se okupljenim delegatima obratiti putem snimljene poruke, dodaje se u saopštenju palate.

- Odluka kraljice Elizabete da ne prisustvuje klimatskom samitu u Glazgovu sledeće nedelje bila je razumna mera predostrožnosti i ona se nada da drugi njenu odluku neće iskoristiti kao razlog da propuste ovaj događaj, rekao je neimenovani izvor blizak kraljevskoj porodici.

Očekuje se da će nedolazak kraljice na konferenciju o klimi ostaviti prostor za veći angažman princa prestolonaslednika Čarlsa i njegovog starijeg sina princa Vilijama, koji su od izbijanja pandemije preuzeli veći deo javnih obaveza od kraljice.

Mora da miruje

Kako prenosi Dejli mejl, vladarki je savetovano mirovanje i putovanje od oko 1.500 kilometara od Londona do Glazgova svakako joj ne bi prijao.

Kraljica bi naredne godine trebalo da obeleži platinasti jubilej, 70 godina od dolaska na presto, za kad je planiran niz svečanosti, kao i turneja po Ostrvu.

Imala je brojne obaveze u oktobru

6. oktobar Video-sastanak sa ambasadorima

7. oktobar Sastanak s princom Edvardom u vezi sa Igrama Komonvelta 2022.

12. oktobar Prisustvovala službi u Vestminsterskoj katedrali

13. oktobar Imala je ukupno četiri prijema u palati

14. oktobar Bila u jednodnevnoj poseti Kardifu

16. oktobar Prisustvovala konjičkim trkama u Eskotu

18. oktobar Sastanak sa guvernerkom Novog Zelanda

19. oktobar Dva video-samita i uveče prijem za investitore

Nedavno je ona prvi put u javnosti viđena kako hoda pomoću štapa, a mediji su preneli i da su joj doktori savetovali da prestane da pije alkohol.

Autor: