AKTUELNO

Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do izvanrednog otkrića.

Kako prenosi Telegraf, arheolozi su iskopali jedna od četiri izgubljena hrama sunca.

Veruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest hramova sunca uz svoje piramide. Dok su im piramide obezbeđivale božanski status, hramovi su služili da pretvore faraona u božanstvo za njegovog života.

"Svaki faraon je želeo piramidu kako bi vaskrsnuo, ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno, pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi sunca, (poput boga Ra, egipatskog boga sunca, ujedno i najmoćnijeg egipatskog boga)", rekao je dr Masimiljano Nucolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za izgubljenim hramovima sunca.

Nucolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova sunca, koji je izgradio faraon Nijusera koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. veku pre Krista.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama sunca pronađen je blatnjavi potporni stub visok 60ak centimetara.

"Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona Nijusere nešto nalazi, samo ne znamo da li je reč o delu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi se moglo raditi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hhamu sunca", rekao je Nucolo kada je otkriven potporani stub.

Usledio je i pronalazak tajnog skrovišta sa posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao deo rituala koji su se izvodili na svetim mestima. To je istraživačima dokazalo da se zaista radi o hramu.

Nucolo je na osnovu prikupljenih dokaza uveren da se radi o hramu sunca, prvom otkrivenom u poslednjih 50 godina.

Autor: