AKTUELNO

Sedmoro preživelih u nesreći autobusa, u kojoj je poginulo najmanje 46 osoba, iskočilo je kroz prozor i tako se spaslo nakon što se vozilo zapalilo na putu u Bugarskoj.

Sedmoro ljudi, četiri muškarca i tri žene, svi s opekotinama, uspelo je da iskoči iz zapaljenog vozila i tako preživi nesreću na autoputu jugozapadno od bugarske prestonice Sofije.

Nesreća se dogodila kad je autobus makedonske agencije "Besa transa", koji je bio krcat uglavnom mekedonskim turistima, udario u 3 ujutro u barijeru na autoputu Sofija-Blagojevgrad i zapalio se. Autobus se vraćao iz Istanbula u Severnu Makedoniju, a među poginulima je dvanaestoro dece.

Razmere nesreće izazvale su šok i tugu u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, gde je proglašena trodnevna nacionalna žalost, a makedonski premijer Zoran Zaev opisao je nesreću kao "užasavajuću".

"Posetio sam povređene u bolnici u Bugarskoj. Srce mi se slomilo kada sam čuo plač oca koji je izgubio dete", rekao je Zaev za BBC.

Premijer je saopštio da je razgovarao sa jednim od preživelih, koji mu je rekao da su putnici spavali kada ih je probudio zvuk eksplozije.

"Uspeli su da razbiju jedan od prozora i spasili nekoliko ljudi. Nažalost, ostali nisu uspeli", rekao je Zaev novinarima.

Zaev se sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem i ministrom zdravlja Venkom Filipčetom nalazi u Bugarskoj gde prate situaciju nakon teške nesreće.

Autor: